Vesti

0

EU pomogla reformu javne uprave u Srbiji sa više od 200 miliona evra

Autor: KP

Izvor: Beta

EU pomogla reformu javne uprave u Srbiji sa više od 200 miliona evra

Izvor: Foto: Novi magazin / Đurađ Šimić

"Dali smo Srbiji 210 miliona evra u proteklih 20 godina za reformu javne uprave, a 80 miliona evra samo u poslednje tri godine za sektorsku budžetsku podršku. Tu su i instrumenti poput TAIEX-a i Tvininga i mogućnost korišćenja međunarodnih organizacija poput SIGMA-e za praćenje napretka reforme", kazao je Fabrici za TV N1.

Podsetio je da je reforma javne uprave jedan od ključnih elemenata procesa pristupanja Srbije EU i da je tokom 2014. godine stavljena u prvi plan pregovora.

"Reforma je važna iz jednostavnog razloga jer javna uprava predstavlja jasnu tačku interakcije građana i vlasti. Javna uprava znači oporezivanje, obrazovanje, zdravstvo, znači usluge koje vlada mora da pruži građanima", rekao je Fabrici.

Prema njegovim rečima, reforma je ključni element za jednu zemlju članicu EU da ima modernu, efikasnu, transparentnu i profesionalnu javnu upravu, od čega korist mogu da imaju i građani i poslovni sektor.

"Javna uprava, koja je transparentna i brza, koja je profesionalna za sve potrebe poslovanja, izuzetno je važna, i poslednje, ali ne najmanje bitno, efikasna javna uprava Srbiji olakšava sprovođenje zakonodavstva koje će doći iz EU, kako u pogledu budućeg pristupanja Srbije EU, tako i u načinu trošenja sredstava koja EU svake godine daje Srbiji", naveo je on.

Fabrici je rekao da je uz pomoć EU urađen niz projekata u poslednjih 10 godina radi poboljšanja elementa profesionalizacije srpske javne uprave.

"Radili smo na primer na modernizaciji javnih finansija, carinske službe, uložili smo veliki napor u digitalizaciju javne uprave, takozvanu E-upravu, ali takođe smo radili i na lokalnom nivou da imamo efikasniju javnu upravu i na lokalnom nivou", rekao je šef Delegacije EU u Srbiji.

Kako je precizirao, u protekle tri godine pokrenut je veoma važan projekat, koji se zove Sektorska budžetska podrška, kako bi se pomoglo daljem unapređenju javne uprave.

"To je 80 miliona evra bespovratnih sredstava koje smo dali srpskim vlastima u obliku direktne podrške budžetu za unapređenje javne uprave u ovoj oblasti. Cilj nam je da imamo javnu upravu koja je efikasna, koja je transparentna i profesionalna i koja, dakle, može potpuno autonomno i nezavisno da pruža usluge građanima i firmama", rekao je Fabrici.

Takođe, sprovedena je i obuka u oblasti javne uprave između francuske Akademije za javnu upravu i srpskih institucija.

"I poslednji sistem koji je na raspolaganju je taj da se koristi međunarodna organizacija koja je konkretno uključena u reformu javne uprave, poput SIGMA-e, koja je deo OECD-a, da pruži ekspertizu za praćenje reforme", kazao je Fabrici.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić naglasio je da je reforma javne uprave jedan od tri stuba evropskih integracija Srbije, koja mora da bude sprovedena ukoliko se želi profesionalna i funkcionalnija upravu.

"Do sada smo već uspeli da olakšamo svakodnevni život svih građana o čemu svedoči i podatak da zahvaljujući novom zakonodavnom okviru, kroz novi Zakon o opštem upravnom postupku i elektronskoj platformi E-ZUP, više od 10 miliona puta građani nisu imali za potrebu da prikupljaju neke dokumente, govori u prilog tezi da reforma jvane uprave u punom obuhvatu daje rezultate", naveo je on.

Podsetio je da su službenici sada u obavezi da prikupljaju sve one podatke koje su građani morali ranije da obavljaju sami, da trče od šaltera do šaltera, što više nemaju kao obavezu.

"Ono što smo takođe uveli uvođenjem E-uprave u rad, to je uvođenje niza elektronskih servisa tako da je moguće da se elektronskim putem deca danas upisuju u predškolske ustanove, u škole, pa i na fakultete, da se prijavi novorođenčad, da se produži vozačka dozvola, dakle, to su sve oni servisi koji su omogućeni uvođenjem e-uprave, a samim tim i reformisanjem celokupne javne uprave", rekao je ministar.

Ukazao je da je reforma javne uprave dugotrajan proces, kao i da se intenzivno priprema nova Strategija reforme javne uprave za period od 2021. godine, koja će se, dodao je, "nadograditi na dragocena iskustva i na pouke koje smo do sada izvukli u procesu reforme".

Na pitanje zašto je podrška EU važna za Srbiju i njene građane, Ružić je kao jedan ključni razlog finansijsku pomoć koju EU nesebično daje Srbiji u skladu sa kriterijumima koje ispunjava na polju reforme javne uprave.

"Takođe je važno da EU nama daje i nudi i uporedna iskustva i znanje da praktično koncipiramo, sporvedemo, koordiniramo i sinhronizujemo reformu javne uprave u skladu sa demokratskim principima i vrednostima dobre uprave koji postoje u svim razvijenim demokratijama", zaključio je Ružić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR