NAESO postao član EASA-e 1Foto: Logo

Na onlajn sednici Generalne skupštine asocijacije EASA (European Advertising Standards Alliance) održanoj 14-og maja , Nacionalna acocijacija za etičke standarde u oglašavanju NAESO, primljena je u članstvo jednoglasnom odlukom prisutnih članova, nacionalnih samoregulatornih organizacija iz zemalja širom Evrope.

“Veoma smo uzbuđeni što smo postali član evropske porodice samo-regulatornih rela u oblasti oglašavanja. Ovo je veoma važno dostigniće i prekretnica za našu organizaciju. Grupa stručnjaka i profesionalaca iz oblasti oglašavanja se okupila oko ideje samoregulacije pre više godina. Radili smo vrlo predano na osnivanju ovog tela, i EASA nam je pružila veliku podršku i bila naš partner u tom procesu. Od njih smo dobili savete, važne dokumente i analize iz oblasti standarda u oglašavanju, kao i kontakte sa kolegama iz drugih evropskih organizacija. Kolege iz mnogih zemalja, (na primer iz Španije, Bugarske, Grčke, Rumunije i Mađarske) su podelili sa nama njihova iskustva u razvoju ovakvih strukovnih inicijativa a imali smo i odličnu saradnju sa Svetskom asocijacijom oglašivača. S obzirom na to da smo primljeni u članstvo EASA-e, očekujemo nastavak odlične saradnje sa EASA-om i njenim članicama.” – rekla je nakon glasanja predsednica Upravnog odbora NAESO Vanda Kučera.

NAESO je prema protokolu EASA-e primljen u svojstvu člana posmatrača, i dobijaće od EASA-e pomoć u vidu dostavljanja primera najboljih praksi, pregleda iskustava i omogućavanja kontakata sa članovima EASA-e, i drugim vidovima podrške za razvoj i promociju samoregulacije u oglašavanju u Srbiji.

EASA ima mrežu od 40 organizacija koje predstavljaju 27 tela za samoregulaciju u oglašavanju iz Evrope i 13 organizacija koje predstavlaju sektor oglašavanja (oglašivači, agencije i mediji). Uloga EASA-e je da postavi visoke standarde za samo-regulatorne sisteme u oglašavanju kako je i navedeno u primerima dobre prakse i u EASA-inoj Povelji. EASA pomaže da se obezbedi da oglasi budu istiniti, pristojni, iskreni i časni, da budu pripremljeni imajući u vidu društvenu odgovornost i da budu kreirani sa dužnim poštovanjem pravila fer konkurencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari