Region

0

SDA: Hapšenje premijera Federacije BiH državni udar HDZ-a

Autor: KP

Izvor: Beta

SDA: Hapšenje premijera Federacije BiH državni udar HDZ-a

"SDA je od početka tražila da pravosuđe hitno i temeljno istraži ovaj slučaj, ali je Tužilaštvo pokazalo da nema taj cilj", navodi se u saopštenju.

Od samog početka, istakli su iz SDA, selektivnim objavama prikupljene dokumentacije i dokaza Tužilaštvo je pokazalo da im je jedina namera "diskreditovanje premijera Federacije BiH Fadila Novalića (SDA) i njegovo uvlačenje u aferu po svaku cenu".

"Ključna stvar koja jasno dokazuje ovu tvrdnju desila se kada su iz istrage izostavljeni svi nebošnjački kadrovi, odnosno kadrovi HDZ-a – zamenica premijera i komandantkinja Federalnog štaba Civilne zaštite, ministar zdravstva i direktor Zavoda za javno zdravstvo, koji su direktno učestvovali u proceduri nabavke", ističe se u saopštenju.

SDA smatra da je u ovom slučaju reč o "dobro smišljenoj i koordinisanoj akciji, sa svim elementima državnog udara, čiji je jedini cilj da se eliminišu premijer i SDA, odnosno bošnjački faktor, te da HDZ preuzme kontrolu unutar Vlade i nad životom ljudi u Federaciji BiH".

Po nalogu Tužilaštva BiH uhapšen je premijer Federacije BiH Fadil Novalić i suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik gazdinstva "Srebrena malina" Fikret Hodžić zbog nabavke 100 spornih respiratora iz Kine za 5,25 miliona evra.

Iz SDS su dodali da namere Tužilaštva potvrđuje i činjenica da ovom Tužilaštvu "nije ni palo na pamet da pokrene istragu nabavke poljske bolnice u RS ili privede premijera tog bh. entita, jednako kao što se već godinama prave slepi pred mnogim aferama čiji su nosioci kadrovi HDZ-a i SNSD-a".

"Tužilaštvo BiH, sa Gordanom Tadić na čelu, nije oduzelo mobilni telefon predsedniku VSTS-a Milanu Tegeltiji u aferi 'Potkivanje' niti je provelo bilo kakvu ozbiljnu istragu", naveli su iz SDA-a.

Dodali su da je Tužilaštvo BiH sprečilo istragu u aferi "Vrbovanje-SOA" (umešanost hrvatske obaveštajne službe u vrbovanje državljana BiH), nije nikad procesuiralo savetnika lidera HDZ BiH Dragana Čovića za aferu "Gepek", niti ministra pravde BiH iz HDZ BiH za oslobađanje osuđenog ratnog zločinca Marka Radića".

"Tužilaštvo nikad nije provelo istragu u aferi 'Diplome', u kojoj su glavni akteri bili kadrovi HDZ-a, te se čak proglasilo nenadležnim nakon što im je SIPA dostavila materijal o pranju novca i organizovanom kriminalu u koji su bili umešani vlasnici kladionica", dodaju iz SDA.

Isto to Tužilaštvo, smatraju iz te stranke, "nakon što je pokrenulo sistemski progon generala Armije BiH, a ukinulo procesuiranje haških predmeta sa A liste, sada je krenulo sa pokušajem potpune eliminacije Bošnjaka iz Vlade Federacije BiH".

"Ne može Tužilaštvo BiH biti nadležno samo na prostoru gde žive Bošnjaci, a posebno ne može biti instrument HDZ-a za političke obračune i nasilnu promenu ustavnopravnog poretka u državi sa nesagledivim posledicama", saopšteno je iz SDA.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR