FaZe Clan (©Reuters)
FaZe Clan (©Reuters)

Novi bratski duel Nemanje i Nikole Kovača, Fnatic pokušava da ponovo zasija

Vreme čitanja: 3min | pet. 29.05.20. | 15:49

Sredstva prikupljena tokom „Gamers Without Borders“ turnira biće prosleđena najpogođenijima pandemijom virusa COVID-19

Svi smo svesni koliki je uticaj pandemija virusa korona imala na čitav svet. Jedni od retkih koji su bili aktivni i tokom prethodne pauze bili su gejmeri, koji su bilo kroz takmičarske turnire, bilo kroz one koji su samo bili humanitarni pokušavali da zabave široke mase. A baš jedan takav, koji će imati humanu notu, kreće danas.

Tokom „Gamers Without Borders“ turnira, navijači će imati priliku da dok budu gledali sam turnir ujedno doniraju novac, a pobednik će novac proslediti humanitarnoj organizaciji po svom izboru. Šest ekipa uzeće učešće, a među istaknutijim imenima nalaze se FaZe Clan, Mousesports, OG, G2 Esports, Natus Vincere i Fnatic.

Izabrane vesti

Sistem takmičenja je takav da su Natus Vincere i Mousesports kroz poziciju na rang listi već obezbedili direktan plasman u polufinale, dok će preostali morati da se kroz razgiravanje bore za mesto među najbolja četiri. Dan će biti otvoren izuzetno kvalitetnim okršajem između FaZe Clana i G2 Esportsa, koji dolazi baš usred DreamHack Spring Mastersa, u kojem su dva tima uzela učešće (18.00).

Dva tima smo veoma dobro upoznali kroz poslednjih nekoliko meseci. Ne samo da su paralelno učestvovali na svim većim turnirima koje smo ispratili, već su često igrali jedni protiv drugih. Tačnije, samo tokom poslednjih 60 dana, igrali su tri puta i učinak je bio izuzetno šarenolik. Na osam mapa, rezultat je nerešen (4:4), ali je G2 Esports ipak odneo pobedu više u tim duelima.

Ono što uvek privlači pažnju kada se sastaju FaZe Clan i G2 jeste direktan okršaj Nemanje i Nikole Kovača, inače rođene braće koja igraju u suportnim timovima. I dok „huNter-“ kakav je nadimak Nemanji nastupa za G2 i predstavlja njihovog najkorisnijeg igrača (rejting 1,15 uz 0,74 ubistva po rundi), sa druge strane NikolaNiKo“ već godinama unazad biva uvršten među 20 najboljih na svetu. Poslednja tri meseca donela su mu rejting od 1,22 uz 0,80 ubistava po rundi i impresivnu štetu od 88,1 poen.

Polako, ali sigurno AurimasBymasPipiras počinje da se uklapa u tim FaZe-a, nakon što je tim pred početak DreamHack Mastersa napustio OlofolofmeisterKajbjer. Pažnju treba obratiti na HelvajsabrokySaukantsa, koji je u poslednjih nekoliko meseci najbolji u igri „jedan na jedan“ na čitavoj CS:GO sceni. U timu G2 Esports volimo da vidimo nastupe NemanjenexeIsakovića, koji dolazi iz naše zemlje, a vrlo kvalitetni su i KenikennySŠrub i FransoaAmaNEkDelone.

Odabir mapa biće odlučujući na ovom meču. FaZe se u poslednja tri meseca daleko bolje snalazi od G2 Esportsa na većini mapa, a najviše će priželjkivati nastup na Mirageu. Neće se buniti ni ukoliko dobije Dust2, Nuke ili Overpass. Sa druge strane, francusko-srpsko-bosanska kombinacija najviše bi volela da igra na Infernu, dok su solidni bili na Vertigu.

Pomalo posrnula ekipa Fnatica verovatno trenutno samo priželjkuje da Team Spirit savlada Godsent, kako bi opstala na Dreamhack Spring Mastersu, ali će za to vreme pokušati da skrene misli sa toga nastupima na „Gamers Without Borders“ turniru. Na početku ih čeka tim OG-ja, koji bi, realno gledano morali da dobiju (21.00).

Kao što je dobro poznato OG je Red Bulova filijala, a najviše se oslanja na MateušamantuuVilčevskog, koji doduše u poslednje vreme ne blista sa rejtingom od 1,12, ali ništa bolji sa druge strane nije LudvigBrollinBrolan, koji stoji na istom rejtingu, a od kojeg smo navikli na dobre partije. Uz to, FrediKRIMZJohanson spada u red igrača koji spadaju u sam „svetski krem“, pa bi njegova partija takođe mogla da utiče na konačan rezultat.

Jednom su se dva tima sastala ove godine, tokom ESL Pro lige, a pobedu je odneo OG nakon tri mape. Zanimljivo, Fnatic je nakon toga uspeo da se domogne trijumfa na tom takmičenju, ali je odmah zatim usledio ogroman pad.

Statistika kaže da je Fnatic blji na pet mapa (Inferno, Nuke, Train, Overpass, Vertigo), dok se OG bolje snalazi na Dust2 i Mirageu. Razlike nisu preterano velike, odnosno mere se u promilima. Velika razlika u odnosu postoji jedino na Trainu. Ako sve bude po planu, Fnatic bi ovo mogao da dobije u dve mape, mada ne bi bilo čudno da ponovo vidimo dramu.

GAMERS WITHOUT BORDERS – ČETVRTFINALE

Petak

18.00: (1,70) G2 Esports – FaZe Clan (2,03)

21.00: (1,55) Fnatic – OG (2,29)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Counter Strike

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara