Dostupni linkovi

Talibani napali kontrolni punkt ubivši 14 osoba


Talibanski zatvorenici u kamionu na putu da budu pušteni
Talibanski zatvorenici u kamionu na putu da budu pušteni

Talibanski militanti napali su kontrolni punkt afganistanske vojske na istoku Afganistana usmrtivši 14 ljudi, saopćilo je u petak ministarstvo odbrane.

Ovo je posljednji u nizu incidenata od kada je trodnevni prekid vatre koji je bio na snazi za vrijeme muslimanskog praznika Bajrama, završen 26. maja.

Talibani su preuzeli odgovornost za napad u provinciji Paktia, nazivajući ga "odbrambenom akcijom", ali ne dajući više pojedinosti.

"Sinoć su mudžahedini izveli napade na nove položaje neprijatelja u okrugu Dande Patan, provincija Paktija", napisao je na Twitteru glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Afganistana Javid Faisal rekao je da će se, uprkos sporadičnim sukobima, primirje nastaviti.

Afganistanski zvaničnici optužili su talibane da su izvršili još dvije racije na zasebnim kontrolnim tačkama 28. maja u provincijama Farah i Parwan, ubivši još 14 pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti, ali talibani nisu komentirali te napade.

Posljednji napad talibana dešava se za vrijeme dok je petočlana talibanska "tehnička" delegacija u Kabulu razgovarala o puštanju militanata i zarobljenika afganistanske vlade.

Razmjena zarobljenika dio je američko-talibanskog sporazuma potpisanog u februaru kojim se poziva afganistanska vlada da pusti do 5.000 talibanskih zatvorenika, a militanti da oslobode oko 1.000 vladinih zarobljenika kao mjera za izgradnju povjerenja uoči formalnih mirovnih pregovora.

Sporazum od 29. februara ne uključuje afganistansku vladu.

XS
SM
MD
LG