Izetbegović: Novalić uhapšen zato što je Bošnjak

Predsednik najuticajnije bošnjačke Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović pozvao je Tužilaštvo BiH da hitno izađe u javnost sa dokazima protiv premijer FBiH Fadila Novalića, koji je uhapšen zbog sumnje da je umešan u aferu "respiratori".

Izetbegović se u izjavi za Fenu obrušio na glavnu tužiteljku BiH Gordanu Tadić tvrdeći da je Novalić uhapšen samo zato što pripada bošnjačkom narodu.

Uveren je, kaže, da će se privođenje Novalića, ponižavanje i zadržavanje u pritvoru, pokazati potpuno neopravdanim.

Pozvao je Tužilaštvo da se "ne sakriva iza fraza o potrebama tajnosti zbog zaštite istrage".

"Siguran sam da nikakvih dokaza nema, da ih neće ni biti i da se radi o nastavku udara na bošnjačke prvake koje je počelo imenovanjem Gordane Tadić na poziciju glavne tužiteljke Tužilaštva BiH i podizanjem niza optužnica protiv generala Armije RBiH", naveo je Izetbegović.

Pita i da, ako je Novalić priveden po "komandnoj odgovornosti", zašto u aferi "respiratori" nisu privedeni i ispitani i ministar zdravlja, direktor Zavoda za javno zdravstvo, šefica Kriznog štaba i ministarka finansija Federacije BiH.

"Jedino što ih odvaja i očigledno amnestira u odnosu na Fadila Novalića je to što pripadaju istom narodu kao i tužiteljka Tadić. Što nisu Bošnjaci", kaže Izetbegović.

Kaže i da tužiteljki sigurno ne pada na pamet da zbog afere vezane za nabavku poljske bolnice, a o čemu je odluku donela Vlada Srpske, pozove na svedočenje premijera tog entiteta, da mu oduzme mobilni telefon i zadrži ga u pritvoru.

"Takvo poniženje je skoro nezamislivo, zar ne, jer on nije Bošnjak. Tužilaštvo BiH je na protivzakonit način kukavički amnestiralo rukovodstvo Republike Srpske koje je izvršilo flagrantan udar na odluku Ustavnog suda i organizovalo protivustavan referendum pred izbore 2018 godine. Na očigled domaće i međunarodne javnosti slučaj je zataškan", tvrdi Izetbegović, uz konstataciju da bi se moglo zamisliti šta bi se desilo Bošnjacima da su napravili sličnu stvar.

Tadićevu je optužio da uporno izbegava da procesuira predmete, kako tvrdi, dokazanih teških zločina nad Bošnjacima koje je Tužilaštvu BiH prosledio Haški tribunal kao prioritetnu "A listu", te da je izbegla i aferu "Potkivanje" sa jasnim dokazima protiv predsednika VSTV.

"Vreme je da se Bošnjaci zamisle nad navedenim činjenicama, i da ne učestvuju u samodestrukciji koja vodi ka udaru na ustavnopravni poredak i poziciju Bošnjaka u BiH. Neka se upitaju zašto niko nije procesuiran za desetine hiljada projektila ispaljenih u višegodišnjoj opsadi Goražda, a general Ramiz Dreković odgovara za dva projektila ispaljena na Kalinovik? Drekoviću se sudi pred Sudom BiH dok general Novak Đukić odgovoran za pobijenu mladost na tuzlanskoj kapiji slobodan šeta Beogradom", naveo je Izetbegović reagujući na hapšenje Novalića.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво