Najnovije vesti
Vesti Svet
Migranti: "Za krstove na glavama govorili su da leče koronu", MUP: "Moguće da izmišljaju": Ugledni "Gardijan" opet optužuje hrvatsku policiju

Migranti: "Za krstove na glavama govorili su da leče koronu", MUP: "Moguće da izmišljaju": Ugledni "Gardijan" opet optužuje hrvatsku policiju

Više od 30 migranata otkrilo je detalje navodnih pljački i premlaćivanja koje su, kako tvrde, pretrpeli od strane hrvatske policije. Policajci su nekima od njih, kako navode, sprejem na temenima nacrtali krstove. Rekli su im da je to "lek za korona virus". To je, zapravo, nastavak priče koju je britanski list "Gardijan" objavio početkom maja, a na koju je hrvatski MUP reagovao žestokim saopštenjem u kojem odbacuje ove natpise kao pretenciozne, neobjektivne i senzacionalističke.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
migranti-policija-Velika-Kladusa Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
migranti-policija-Velika-Kladusa

Kako prenosi "Jutarnji list", "Gardijan" je do pomenutih najnovijih spoznaja došao nakon razgovora s azilantima i prikupljanja fotografija i više desetina svedočanstava, među kojima su se našla i svedočanstva maloletnika. Ta građa im je otkrila da su se hrvatski policajci smejali i pili pivo dok su migrantima koji su u Hrvatsku pokušali da uđu iz Bosne i Hercegovine na temenima sprejem crtali krstove. Neki evroparlamentarci traže da se osnuje nezavisno telo koje bi istražilo ove instance zlostavljanja.

Prema svedočanstvima migranata koja su potvrdila brojna dobrotvorna udruženja, vojno osoblje je između 6. i 7. maja na autoputu A7 kod hrvatsko-slovenačke granice privela najmanje dve skupine migranata i predala ih policiji.

- Nekoliko vojnih lica u zelenim uniformama uhvatilo nas je u tri ujutru. Pretražili su nas kako bi proverili da ne krijumčarimo nešto, pa su potom pozvali policiju. Zatim je stigao policijski kombi s četiri policajca u crnim uniformama. Nagurali su nas u kombi i potom odvezli u policijsku stanicu gde su nas fotografisali. Naterali su nas da potpišemo neki papir. Zatražili smo azil, ali su nam rekli da ućutimo - rekao je migrant iz Pakistana.

Pročitajte još

Te večeri je hrvatska policija navodno privela desetine azilanata, većinom iz Pakistana i Avganistana, koji su uhvaćeni na različitim lokacijama. Policija ih je potom 7. maja oko 16 sati strpala u četiri kombija i odvezla na hrvatsko-bosansku granicu.

- Naša grupa je bila u kombiju koji je imao staklenu pregradu pa sam video da su policajci stali kod prodavnice kako bi kupili pivo. Pili su dok smo putovali prema maloj reci u blizini Velike Kladuše - rekao je drugi Pakistanac.

Prema svedočanstvima migranata, tu je počelo zlostavljanje. Policija im je navodno rekla da jedan po jedan izađu. Tada su im sprejem na temenima nacrtali krstove.

Pročitajte još

- Nacrtali su nam krstove na glavama, a nekolicini su obojili i brkove i čela. Potom su nas naterali da skinemo odeću i obuću. Uzeli su nam novac i mobilne telefone, pa su zapalili našu odeću i imovinu. Desetak njih je zatim stalo u red i nateralo nas da hodamo pored njih. Dok smo to radili tukli su nas drvenim štapovima i policijskim palicama. Nakon toga su nas gurnuli u reku i rekli nam da se ne vraćamo - rekao je jedan azilant.

Od 33 osobe koje je intervjuisalo Dansko izbegličko vijeće (DRC), jedna od glavnih organizacija koja migrantima u Bosni i Hercegovini pruža lekarsku pomoć, 29 njih je reklo da ih je policija udarala policijskim palicama. Otac i sin su rekli da ih je policija naterala da stave glave u otvor između vrata i okvira policijskog vozila i da su potom nogom udarali u vrata vozila. Isti taj otac i sin rekli su da je policija prema njima ispalila sedam hitaca dok su preko reke plivali prema Bosni i Hercegovini.

Foto: Milan Ilic / RAS Srbija

Izbeglice s kojima je razgovarao DRC rekli su da im je policija na temena narandžastim i crvenim sprejem nacrtala krstove kao i da su ih potom prisilili da pređu granicu i da se vrate u Bosnu i Hercegovinu.

- Jedna jedanaestočlana grupa u kojoj je bio maloletnik bez pratnje odrasle osobe rekla je da su policajci pili pivo dok su ih "označavali" i udarali. Pivo su kupili na putu do granice - rekli su iz DRC-a.

Druge četiri osobe s kojima je razgovaralo osoblje DRC-a rekle su da su im hrvatski policajci rekli da je krst na temenu "lek za koronu". Dvočlana porodica, otac i maloletni sin, rekli su da su se policajci smejali dok su im crtali kristove. Četvoročlana grupa rekla je da se zlostavljanje dogodilo pored naselja Glinica u Bosni i Hercegovini. Dvočlana porodica je potvrdila da su bili zlostavljani i s druge strane granice kod Šturlića, takođe u Bosni i Hercegovini.

Pročitajte još

- Ne možemo nagađati šta bi bili razlozi za takvo postupanje. Ono što je jasno - "žigosanje" ljudi nacrtanim krstovima primer je ekstremno zlostavljačkog i omalovažavajućeg ponašanja prema ljudima koji pokušavaju preći granicu i ući u Hrvatsku. Dok su ovi incidenti zaista šokantni, oni se, nažalost, uklapaju u uzorak zlostavljanja o kojem izbeglice i migranti koji iz Bosne i Hercegovine pokušavaju da uđu u Hrvatsku stalno pričaju - rekla je Nikola Bej, direktorka u DRC-u zadužena za Bosnu i Hercegovinu.

DRC-ovi timovi u Bosni i Hercegovini samo su u aprilu zabeležili 1.641 slučaj vraćanja izbeglica i migranata iz Hrvatske u Bosnu. Od tog broja, 891 osoba rekla je da je pretrpela nasilje ili fizički napad, 1.253 osobe rekle su da im je imovina ili oduzeta ili uništena (zapaljena), 871 osoba rekla je da im je hrvatska policija ili oduzela ili uništila identifikacijske dokumente, a 445 osoba reklo je da im je uskraćena mogućnost traženja azila, uprkos tome što su ga eksplicitno tražile.

"Gardijan" navodi da je više puta kontaktirao hrvatsku policiju i Ministarstvo unutrašnjih poslova, ali da nisu dobili odgovor na molbu za komentar pomenutih navoda.

Međutim, nakon što je "Gardijan" 12. maja objavio da hrvatska policija migrantima na temenima sprejem crta krstove, Ministarstvo unutrašnjih poslova demantovalo je optužbe migranata, nazvavši ih "potpuno apsurdnima". Takođe, Ministarstvo je optužilo "Gardijan" za "napad s predumišljajem na Republiku Hrvatsku".

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske putem mejla je opovrgnulo tvrdnje da su bili nasilni prema migrantima, ali je dodalo da će se provesti temeljina istraga navoda migranata i izbeglica. U mejlu su sugerisali da je moguće da su migranti sve izmislili. "Smatramo da je itekako verovatno da su hiljade migranata spremni na sve kako bi ostvarili svoj cilj pa da su tako spremni i da lažno svedoče protiv policije. Kada nema dokaza, najjednostavnije je i najlakše izmisliti događaje koji se nisu dogodili ili prave događaje prenaglasiti", stoji u pomenutom mejlu.