1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Tramp u sukobu sa Tviterom

29. maj 2020.

Društvena mreža Tviter je, ispod dve poruke Donalda Trampa, objavila da sumnja u istinitost njegovih navoda. Predsednik SAD se odmah latio pera i potpisao je dekret protiv takve „svemoći“ internet-platformi.

https://p.dw.com/p/3cxZu

Američki predsednik Donald Tramp optužuje društvene mreže, a naročito njegov omiljeni Tviter, da „potpuno ograničavaju slobodu govora“. Zato želi da postavi stroža pravila za takve platforme, pa je odmah u Beloj kući potpisao i dekret kojim se menjaju i dodaju odredbe poznate kao „Sekcija 230“. To je zapravo deo zakona iz 1996. prema kojem i onlajn-službe imaju status sličan telefonskim kompanijama: kao što ona nije odgovorna ako neko preko telefona čini krivično delo, tako i te službe načelno nisu odgovorne za komentare i sadržaje koje tamo postavljaju korisnici.

Ali to nije sasvim jasno određeno: one nisu materijalno odgovorne, ali nisu sasvim ni nevine ako se sadržajima krši zakon. Tu se dolazi da problema i neistinitih tvrdnji - i do toga da je ovog utorka (26.5.) i američki predsednik postao „žrtva“ opreznosti Tvitera prema onome što on piše. Povod za veliki bes Trampa bila je naznaka te društvene mreže ispod poruka američkog predsednika u kojima on tvrdi da glasanje pismima na izborima vodi ka velikoj izbornoj prevari. Tviter je tu Trampovu poruku procenio kao „netačnu i neosnovanu“ i dodao ispod link koji činjenicama potkrepljuje da ta Trampova tvrdnja nije istinita.

Nakon toga je Tramp optužio Tviter da želi da utiče na ishod američkih predsedničkih izbora koji se održavaju u novembru. U sredu je još povrh toga dodao i da političari Republikanaca imaju osećaj da „društvene mreže i platforme žele potpuno da ućutkaju konzervativne glasove“ i najavio da „ćemo ih ili oštrije regulisati ili zatvoriti, pre nego što to dozvolimo“.

Screenshot | Twitter versieht Trump Post mit Fact Checking Link
Foto: Twitter

Američki ministar pravosuđa Vilijam Bar objašnjava da sporna „Sekcija 230“ neće biti ukinuta, ali da će se tu postaviti dodatna pravila. Tramp u svom besu upozorava da se radi o „zaštiti slobode govora i demokratije“ i da su velike internet-platforme „stekle moć koju niko ne kontroliše“ u cenzuri komunikacije među ljudima. Optužuje ih da žele da „potisnu mišljenja koja im se ne sviđaju“. „Mi to ne možemo da dozvolimo. Ta cenzura i uticaj su pretnja za slobodu“, tvrdi predsednik SAD.

Sve to zapravo još više komplikuje situaciju i u pravnom smislu: te Trampove tvrdnje zapravo znače da platforme ipak, već i tom svojom „cenzurom“, jesu odgovorne za navode i sadržaje koje se na njih postavljaju, što onda znači i da mogu da budu tužene za ono što se tamo postavlja. Ali američki predsednik nije poznat po tome da se upušta u detalje svojih odluka: kaže da je svestan da bi moglo da bude i tužbi protiv njegovih postupaka, ali je odlučan da istraje u svojoj odluci: „Dosta nam je toga“, poručuje Tramp.

se/mak (dpa, ap, afp)

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android