Svet

0

Talibani preuzeli odgovornost za prvi napad posle primirja u Avganistanu, ubijeno 14 ljudi

Autor: IG

Izvor: Beta

Talibani preuzeli odgovornost za prvi napad posle primirja u Avganistanu, ubijeno 14 ljudi

Izvor: Foto: AP/Rahmat Gul


Trodnevni prekid vatre proglašen na traženje talibana povodom Ramazanskog bajrama, završen je u utorak uveče a talibani nisu naveli da li se to primirje produžava.

"Prethodne noći mudžahedini su sproveli napade na nedavno postavljene položaje neprijatelja u provinciji Paktija", napisao je u Tviter poruci portparol talibana Zabihulah Mudžahid.

On je dodao da je 14 avganistanskih vojnika ubijeno i jedan zarobljen i naveo da je "neprijatelj" pokušao da se proširi na teritoriju talibana.

To je prvi put da talibani preuzimaju odgovornost za neki napad tri dana posle isteka prekida vatre koji su proglasili u subotu povodom praznika Ramazanskog bajrama i koji je velikim delom bio poštovan od nedelje do utorka, kada je trebalo da se završi a i naredna dva dana je bilo mirnije nego obično u zemlji.

Avganistansko ministarstrvo odbrane je u saopštenju navelo da je poginulo 14 pripadnika avganistanskih snaga a troje je povređeno kada su talibani noćas "prekršili prekid vatre" i napali istureni položaj granične policije.

Ministarstvo je navelo da je napad odbijen i da su pobunjenici pretrpeli "teške gubitke, a talibani navode da imaju samo dvoje poginulih.

Guverner okruga Dande Patan gde se napad dogodio rekao je da je veliki broj talibana izveo napad na istureni položaj avganistanske granične policije i vojske. Posle više sati "intenzivnih borbi" ubijeno je 15 pripadnika avganistanskih bezbednosnih snaga i 20 talibana, rekao je on za Frans pres.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR