Ambasador SAD u OEBS: U Srbiji i dalje postoje izazovi u medijskoj sferi 1Džejms Gilmor Foto: EPA/ STEFAN ZAKLIN

SAD snažno podržavaju demokratsku, prosperitetnu i mirnu budućnost za Zapadni Balkan i prepoznaju važnu ulogu Srbije u ostvarenju tog cilja, izjavio je ambasador SAD pri OEBS Džejms Gilmor (James S. Gilmore).

Povodom izveštaja koji je podneo šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio, Gilmor je rekao da „SAD podržavaju ciljeve srpskog naroda za jačanje demokratije i integraciju u evropske institucije ali smatraju da nedavne odluke srpske vlade o kupovini ruskog naoružanja i netransparentni dogovori sa Kinom ne doprinose ostvarenju tih ciljeva“.

Na sednici Stalnog saveta OEBS u Beču, Gilmor je ocenio da u Srbiji i dalje postoje izazovi u sferi medijskih sloboda, podsetivši na slučaj novinara Milana Jovanovića kojem je pre 18 meseci zapaljena kuća, a sudjenje navodnim počiniocima još nije okončano.

Govoreći o medijima, naveo je i da srpska opozicija kontinuirano ukazuje na probleme u vezi sa pristupom medijima i javnom servisu tokom izbrorne kampanje, kao i da su mnoge stranke odlučile da bojkotuju izbore, što ne predstavlja dobar razvoj dogadjaja.

Ohrabrujem vas ambasadore Oricio da nastavite da saradjujete sa vladom na poboljšanju medijske slobode, transparentnosti i pismenosti, unapredjujući sigurnost, etičnost i profesionalizam novinara, dodao je Gilmor.

U obraćanju objavljenom na sajtu Misije SAD pri OEBS-u, naveo je da SAD snažno podržavaju demokratsku, prosperitetnu i mirnu budućnost za Zapadni Balkan i prepoznaju važnu ulogu Srbije u ostvarenju tog cilja.

Vlada SAD pokazala je iskrenu posvećenost takvoj budućnosti imenovanjem posebnog predsedničkog izaslanika koji će osigurati konkretan napredak u razgovorima Prištine i Beograda, pored specijalnog predstavnika Stejt departmenta za Zapadni Balkan, dodao je Gilmor.

Uz ocenu da su SAD pomogle da obe strane dodju za sto na tehničke razgovore Gilmor je podsetio da je „to rezultiralo potpisivanjem pisama o namerama za pokretanje direktnih letova izmedju Beograda i Prištine kao i za razvoj železničkih i drumskih veze radi unapredjenja trgovine“.

Govoreći o radu Misije OEBS u Srbiji, američki ambasador je pozdravio inicijative te misije da proširi uključenost gradjana Srbije u izradu nacrta ustavnih amndmana o razdvajanju vlasti i nezavisnosti sudstva i pozvao OEBS da kada ti amandmani budu usvojeni podrži njihovou primenu.

U okruženju koje je duboko pogodjeno globalnom pandemijom, važnije je nego ikad naglasiti posvećenost demokratskim vrednostima i uveriti srpski narod da medjunarodna zajednica i dalje ostaje angažovana u podršci demokratskom napretku, dodao je.

Navodeći da su pojedini srpski zvaničnici javno podsticali diskriminaciju i vredjanje na etničkoj osnovi što su sudovi ocenili kao govor mržnje ambasador je ukazao da se SAD ne slažu sa kriminalizacijom govora, ali da podržavaju Misiju OEBS u Srbiji da osudi i suprotstavi se širenju revizionističkih narativa i govora mržnje.

On je ocenio da bi posmatračka misija OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) na parlamentarnim izborima u Srbiji 21. juna bila od koristi kao „, kao „medjunarodni zlatni standard“.

Pozdravio je i angažovanje Misije OEBS u Srbiji oko izbornog zakonodavstva, potencijalnih nepravilnsoti i slobode medija koje je ODIHR identifikovao u misiji procene potreba, kao i njen doprinos jačanju vladavine prava i borbi prtiv korupcije i organizovanog kriminala.

S tim u vezi pozdravljamo i podršku pravu na pravična sudjenja, navodi se i dodaje da je srpsko Ministarstvo pravde tokom pandemije realizovalo sudjenja putem videokonferencija, veoma brzo izričući presude na zatvorske kazne u trajanju od čak tri godine zbog kršenja naredbi o samoizolaciji.

Neki posmatrači tvrde da ti pojedinci nisu bili pravilno informisani o različitim merama i zahtevima za izolaciju, naveo je ambasador SAD u OEBS-u.

Takodje je pozdravio napore OEBS na izgradnji kapaciteta za suprotstavljanje ekstremizmu i radikalizaciji koji vode u terorizam i rad na promociji dijaloga u približavanja vladinog i nevladinog sektora.

Navodeći da su gradjani Srbije izabrali budućnost integracije u Evropu i da ta odluka već daje rezultate Gilmor je dodao da su pokazatelji poput rasta BDP i pada nezaposlenosti „dostignuća indikativna za mogućnosti koje se Srbiji otvaraju daljom inegracijom u zapadne organizacije“.

Na kraju obraćanja povodom Izveštaja šefa Misije OEBS u Srbiji, Gilmor je naglasio da će SAD „nastaviti da budu prijatelj i partner Srbije i Misije OEBS“, kao i da se „raduju saradnji na izgradnji regionalnog mira i napretka“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari