Kako je koronavirus nekome pomogao, a nekome debelo odmogao

Ono što pre njega nisu mogli brojni ratovi, bolesti i različiti skandali, koronavirusu je pošlo za rukom – uspeo je da zaustavi održavanje sportskih takmičenja širom planete. Ekonomska šteta u sportu procenjuje se na više stotina milijardi evra ili dolara, a medicinsku, prema navodima stručnjaka, tek ćemo videti. Pogledajte kome su koronavirus i pauza od par meseci pomogli, a kome život okrenuli za 180 stepeni.

Nemački stručnjaci i zaljubljenici u analitiku i podatke došli su do zaista neverovatne informacije.

Naime, nakon samo dva odigrana kola u nemačkoj Bundesligi, izračunato je da je pauza od nešto više od mesec dana takmičarskog fudbala dovela do enormnog porasta šansi za povrede.

Stručnjaci su naveli da su šanse za povrede kod fudbalera veće od 200 odsto i da povrede, koje su doživeli Zlatan Ibrahimović i Žoao Feliks, nisu slučajne.

Međutim, postoje primeri kojima je koronavirus uspeo da u velikoj meri indirektno pomogne, ali i debelo odmogne.

Čudesni slučajevi Brajtvajta i Zirkzia

Martin Brajtvajt, fudbaler Barselone, od trenutka dolaska u "Blaugranu", nema mira.

Velika prašina podigla se kada je katalonski klub u svoje redove doveo danskog fudbalera. Delom zbog njegovog kvaliteta, za koji se smatrao da nije na nivou Barselone, ali najviše zbog toga što je taj transfer sproveden van prelaznog roka.

Barsa je iskoristila pravilo La Lige koje dozvoljava transfer van prelaznog roka, u slučaju da u sastavu ima igrača koji će zbog povrede propustiti šest meseci. Lider na tabeli španskog prvenstva prema pravilu nije mogao da dovede igrača iz drugih liga, a zbog teških povreda Usmana Dembelea i Luisa Suareza, ali i otkupne klauzule od samo 18 miliona, odlučio se za Brajtvajta, tadašnjeg napadača Leganesa.

Danima su španski mediji osuđivali Barselonu, koja je Leganesu van prelaznog roka "otela" jednog od najboljeg igrača i time ih verovatno osudila na ispadanje iz lige, a u svoje redove dovela napadača koji nema kvalitet da se nađe uz Mesija i Grizmana.

Pritisak je iz dana u dan rastao, pogotovo nakon toga što se napadač obrukao na predstavljanju, ali je Brajtvajt uspeo za veoma kratko vreme da se utopi u novu sredinu, prilagodi specifičnom fudbalu Barselone i zapuši usta mnogim kritičarima.

U debitantskom nastupu je za nešto više od 15 minuta, koliko je proveo na terenu, upisao dve asistencije. Sličnu minutažu imao je u El Klasiku, gde je malo nedostajalo da postigne gol, a zapažen na terenu bio je u meču sa Sosijedadom, gde je odigrao gotovo 90 minuta.

Iako nije zatresao mrežu, što je primarno zaduženje za napadača, Brajtvajt je u samo tri meča pokazao da može da bude veoma zahvalan igrač, koji će maksimalno koristiti prostor i pažnju koji odvlače i stvaraju Mesi i Grizman. Utisak je da se bolje snašao u Barseloni nego, na primer, Boateng, Alkaser, Malkom, Deulofeu, veća imena i kvalitetniji igrači, ali koji nisu uspeli da iznesu pritisak koji nosi igranje za Barsu i to sa klupe.

Prognoze su bile takve da je povreda Luisa Suareza udaljavala sa terena sve do finiša sezone i da bi Urugvajac mogao da odigra tek pet utakmica po povratku, pa bi Martin Brajtvajt, o kome su trener Setijen i zvezda ekipe Mesi govorili samo pohvalno, preuzeo ulogu startnog napadača.

Koronavirus je srušio Brajtvajtove snove, pošto je prekid sezone trajao oko dva meseca. U tom periodu, Luis Suarez zabeležio je sjajan napredak u lečenju povrede, a prema najnovijim snimcima sa treninga Barse, Urugvajac će verovatno biti spreman za nastavak.

Čim je Suarez primećen na terenu, počele su priče o tome kako će Barselona prodati Brajtvajta. U prilog tome ide i ogromno interesovanje "Blaugrane" za Lautara Martineza, napadača Intera, kao i Tima Vernera, talentovanog nemačkog napadača, pa je sigurno da Brajtvajt neće imati priluku da pokaže svoj potencijal, a najverovatnije će od jula menjati sredinu.

U sličnoj situaciji nalazi se supertalentovani napadač Bajerna Jošua Zirkzi.

Sa samo 19 godina, Zirkzi je iskoristio poverenje Hansija Flika i povredu Roberta Levandovskog i za manje od 200 minuta na terenu, postigao šest golova i upisao jednu asistenciju.

Očekivalo se da holandski napadač poput Brajtvajta u Barsi, preuzme ulogu startnog napadača, stekne neophodno iskustvo u Bundesligi i Ligi šampiona i izraste u fudbalera koji će kroz izvesni period i trajno zameniti Levandovskog.

Desila se pauza koja je pomogla Poljaku u oporavku, pa se "Leva" vratio na teren do nastavka Bundeslige, gde je nastavio da trese mreže rivala.

Zirkziju ostaje da u nastavku prvenstva šansu i minute očekuje na kašičici, te da naporno radi i bude spreman za neke naredne prilike.

Finansije, transferi, pozajmice

Pored medicinskog, najveći uticaj koronavirusa u svetu sporta, a pogotovo fudbalu jeste na polju finansija.

Nekoliko klubova je pred gašenjem ili je ugašeno, a zbog gubitaka koji se mere milijardama evra širom sveta, gotovo svaki je bio primoran da otpušta radnike i smanjuje plate članovima uprave, trenerima i fudbalerima.

Prema navodima čelnika najvećih evropskih klubova, letnji prelazni rok koji nas očekuje, biće potpuno drugačiji od prethodnih. Neki od timova navode da su dobru odluku doneli što su talentovane fudbalere prodali u prošlom prelaznom roku, jer bi umesto, na primer, 120 miliona evra, sada uspeli da "izvuku" nešto više od polovine te sume.

Cene fudbalera na tržištu znatno su opale, nekima i do 20 osto, a očekuje se da će se znatno više koristiti razmene igrača, poput trejdova u NBA ligi.

Koronavirus je dosta uticaja imao i na pozajmice fudbalera. Mnogi igrači poslati su na pozajmice u trajanju od šest meseci ili godinu dana kako bi stekli iskustvo, imali utakmice u nogama i na pravi način čekali bolju šansu u matičnom klubu.

Brojni klubovi pozajmljivali su igrače uz ugovorenu opciju otkupa, ali će zbog finansijskog kraha izazvanog koronavirusom morati da odustanu od te opcije i ostati bez unapred planiranog igrača za narednu sezonu.

Bilo kako bilo, fudbal je jedan od retkih sportova koji se uspešno oporavlja od negativnih uticaja koronavurusa. Veliki broj prvenstava će se nastaviti i tako sav prethodni trud neće biti bačen u vodu. 

Ipak, do potpunog oporavka i vraćanja fudbala onakvog kakvog ga poznajemo i volimo, neophodno je naoružati se strpljenjem i istrajnošću, i disciplinom u poštovanju mera...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво