Biznis Vesti
Vučić: Brzina OPORAVKA Srbije zavisi od Evrope, ove godine imaćemo NAJVEĆI RAST

Vučić: Brzina OPORAVKA Srbije zavisi od Evrope, ove godine imaćemo NAJVEĆI RAST

Brzina oporavka velikih sila, pre svega Evropske unije je veoma bitna za Srbiju, jer od toga zavisi i brzina oporavka naše ekonomije, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
20-May-20 tanjug dragan kujundzic beograd Di019009263 preview Foto: Dragan Kujundžić / Tanjug
20-May-20 tanjug dragan kujundzic beograd Di019009263 preview

On je na međunarodnoj konferenciji "Svet posle virusa korona" istakao da će mnoge velike sile uspevati da postignu brži oporavak, a tu je Srbija kao mala zemlja u "neuporedivo većem problemu".

"Što pre se Evropa oporavi, to će biti bolje za Srbiju. Naravno bitan je i oporavak SAD, Kine i Rusije, jer što se oni budu brže oporavljali, i mi ćemo moći brže da se oporavimo. Imaćemo jednog konkurenta za stopu rasta u Evropi, a u poslednjem kvartalu 2019. i prvom kvartalu 2020. imamo apsolutni rast", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da ćemo u prvom kvartalu ove godine ostvariti rast od 5,1 odsto i imati najveći rast u Evropi.

Pročitajte još

Vučić je ocenio da će proteklih šest meseci doneti drastične i dramatične promene u svetu geopolitike, u ekonomskoj snazi i u onome kakav će uticaj pojedine zemlje, blokovi i regioni imati u budućnosti.

"Šta se dogodilo? Uvidećete veliku snagu i da iz pandemije u ekonomskom smislu izlaze dve sile - Nemačka i Kina. Nemačka privreda je sebi ubrizgala ogroman novac i postavlja apsolutnu dominaciju u Evropi. S druge strane, Kina je prva uspela da se izbori sa pandemijom, postaje ključni igrač u sferi globalizacije i uspela je da pokaže i dozu solidarnosti koju neki nisu mogli", ocenio je Vučić.