Suzavci i gumeni meci u Mineapolisu: Haos na ulicama izazvao još jedan slučaj policijske brutalnosti

N. S.

29. 05. 2020. u 06:28

Još jedan slučaj policijske brutalnosti koji se završio smrću izazvao nemire u Americi. Umešao se i Donald Tramp zahtevima ministarstvu pravde i FBI

Сузавци и гумени меци у Минеаполису: Хаос на улицама изазвао још један случај полицијске бруталности

Foto Tanjug / AP

U Americi je juče objavljen još jedan snimak hapšenja Afroamerikanca Džordža Flojda koji je preminuo tokom policijske intervencije u Mineapolisu u ponedeljak uveče, ovoga puta na vestima Si-Bi-Esa, na kojem se vidi kako mu policajac drži koleno na glavi i vratu punih osam minuta.

Na snimku se ne vidi da je Flojd pružao bilo kakav otpor hapšenju, što je prethodno izjavio portparol policije.

Jedan od očevidaca tragedije koja se dogodila u ponedeljak, rekao je da su policajci pokušavali da ubace osumnjičenog u zadnji deo patrolnog vozila. Posvedočio je i da je čuo da im je muškarac, koga su privodili, rekao da je klaustrofobičan.

Na snimku koji je objavljen na društvenim mrežama vidi se neidentifikovani policajac koji se oglušio o molbe: "Molim te, molim te, ne mogu da dišem. Molim te, čoveče", zabeleženo je na snimku.

Čuje se i Flojd koji kaže "Nemojte me ubiti, ne mogu da dišem".

U ceo slučaj se umešao i predsednik Donald Tramp koji je saopštio da Ministarstvo pravde i Federalni istražni biro (FBI) istražuju slučaj "nenaoružanog Afroamerikanca, koji je preminuo u policijskom pritvoru u Mineapolisu".

Foto Tanjug/AP

- Na moj zahtev, FBI i Ministarstvo pravde već sprovode istragu o veoma tužnoj i tragičnoj smrti Džordža Flojda u Minesoti - naveo je Tramp na "Tviteru" i dodao da je zatražio da se istraga ubrza.

Zbog Flojdove smrti traju višednevni protesti i sukobi u kojima je opljačkano više objekata i zapaljene automobilske gume u blizini policijske stanice iz koje su policajci koji su učestvovali u akciji hapšenja. Došlo je i do sukoba demonstranata sa policijom koja je upotrebila suzavac i gumene metke, pošto su razbijeni prozori stanice.

Predstavnica policije Mineapolisa najavila je da će imena okrivljenih policajaca biti objavljena nakon razgovora sa svedocima, ali nije precizirala kada.

"ONI SU UBICE"

Sestra Džordža Flojda se oglasila i zatražila pravdu za svoga brata, upozorivši da otpuštanje četvorice policajaca nije dovoljna kazna. "Oni su ubice, ubili su mi brata i na njih se mora izvršiti dodatni pritisak", izjavila je Bridžit Flojd. A gradonačelnik Mineapolisa Džejkob frej je izjavio da policajac koji je držao koleno na glavi Flojda treba da bude uhapšen.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

дане

29.05.2020. 13:03

Pa ti onda idi tamo na godisnji da stradas na pravdi boga. Bolje dalje ot opasnosti