Niko Gonzaels (©AFP)
Niko Gonzaels (©AFP)

Spektakularan derbi posrnulih velikana! Hamburgovo prokletstvo traje, Štutgart je bliži Bundesu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 28.05.20. | 22:45

Nekadašnji šampioni odigrali sjajan meč

Nekada su njihovi mečevi odlučivali o titulama i trofejima u Bundesligi. Hamburger ima šest pehara šampiona Nemačke, Štutgart jedan manje. Osvojili su i po tri nacionalna kupa. Hamburg ima čak i titulu prvaka Evrope uz još neke značajne evropske uspehe i finala, dok je Štutgart izgubio dva evropska finala. Dolaze iz velikih gradova, imaju armiju vernih navijača, za njih su igrala brojna velika fudbalska imena...

Ali, večeras su se dva bivša šampiona Nemačke sastala u derbiju Cvajte. I odigrali spektakularan meč!

Izabrane vesti

S obzirom da su direktni konkurenti u borbi za plasman u Bundesligu i da ih je delio samo bod razlike u borbi za drugo mesto, pobeda je zapravo vredela „šest bodova“ i bila od ogromnog značaja. Hamburg ju je imao u džepu, ali se iz Štutgarta vraća praznih šaka i slomljenog srca pošto je domaćin velikim preokretom u drugom poluvremenu i golom u 92. minutu slavio 3:2. Švabe su ovom pobedom sprečile rivala da im pobegne na četiri boda razlike, preskočile ga na tabeli i sada su u boljoj poziciji da u preostalih šest kola zadrže drugo mesto i obezbede direktan plasman u Bundesligu.

Hamburg ima za čim da žali. Neverovatno je kako nemaju sreće otkako se sezona nastavila posle prekida zbog pandemije korona virusa. U pretprošlom kolu su ispustili vođsto od 2:0 i pobedu u gostima protiv Grojtera pošto su primili gol u nadoknadi vremena. U prošlom su protiv lidera Arminije odigrali 0:0 iako su bili bolji i zaslužili pobedu. Večeras su u Štutgartu vodili 2:0 na poluvremenu, a ostali su i bez boda. Nastavak sezone im nikako nije prijao i pod veliki znak pitanja su stavili povratak u Bundesligu.

A sve je lepo krenulo po goste sa severa. Finski napadač Pohjanpalo je posle kornera u 16. minutu glavom zatresao mrežu Švaba za vođstvo. Još veće slavlje Hamburga je došlo u nadoknadi prvog poluvremena. Nekadašnji reprezentativac Holger Badštuber je skrivio penal koji je veteran Hant pretvorio u velikih 2:0 uoči drugog poluvremena.

Međutim, Hamburg očigledno ima problema sa koncentracijom i samopouzdanjem. Tek što je počelo drugo poluvreme, Japanc Endo je glavom smanjio na 1:2 i udahnuo život otpisanom domaćinu. Posle 15 minuta igre u drugom poluvremenu, Štutgart je bio potpuno u igri za pobedu. Gostujući golman Fernandeš je skrivio penal koji je argentinski reprezentativac Niko Gonzales pretvorio u izjednačenje.

Sve dobro što je Hambur uradio za prvih 45 minuta, bacio je u vodu za narednih 15. A na kraju ostao i bez boda. U drugom od tri minuta nadoknade, gosti su dozvolili neoprostivu kontru. Štutgart je krenuo u napad „tri na pet“, fenomenalno je Niko Gonzales probio po levom krilu, ušao u kazneni prostor, a Gonzalo Kastro ostao sam na petercu pored očajnog štopera Van Drohelena i rutinski pogodio za veliko slavlje u Štutgartu.

Švabe sada sve drže u svojim rukama i ako osvoje makar bod manje od Hamburga u preostalih šest kola, plasiraće se u Bundesligu. Lider Arminija deluje nedostižno, a Hamburgu preti neizvesnost baraža ako ga neko ne skine i sa te treće pozicije. 

NEMAČKA 2 - 28. KOLO

Utorak

Ercgerbirge Aue – Darmštat 1:3 (1:1)

/Kruger 8 – Kempe 19pen, Dursun 72, 82/

Grojter Firt - Osnabrik 0:2 (0:1)

/Blača 9, Šmit 58/

Jan Regenzburg – Nirnberg 2:1 (1:1)

/Albers 44, Stolce 48 – Ishak 11/

Vehen – Sandhauzen 0:1 (0:1)

/Dikmajer 45/

Sreda

Bohum - Holštajn Kil 2:1 (0:0)

/Osei-Tutu 49, Ganvula 63 – Mefert 74/

Hanover - Karlsrue 1:1 (0:0)

/Prib 47 - Hofman 69/

Sankt Pauli - Hajdenhajm 0:0

Četvrtak

Štutgart - Hamburger 3:2 (0:2)

/Endo 47, Gonzales 60 penal, Kastro 90+2 - Pohjanpalo 16, Hant 45+2 penal/



tagovi

Joel PohjanpaloAron HantNiko GonzalesGonzalo Kastro

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara