Novi detalji atentata u Kijevu: Policajac ODAO napadačima ADRESU Zvicera i njegove porodice

Z. U. - V. B. - S. Đ.

28. 05. 2020. u 22:01

Rostislav Černobrivi bio u vezi sa četvoricom uhapšenih. Radoje Zvicer (38) je, navodno, jedan od vođa ozloglašenog kavačkog klana

Нови детаљи атентата у Кијеву: Полицајац ОДАО нападачима АДРЕСУ Звицера и његове породице

Kvartet "pao" u Odesi

PRIPADNICI ukrajinske policije uhapsili su kolegu Rostislava Černobrivija u istrazi teškog ranjavanja crnogorskog državljanina Radoja Zvicera (38), navodno jednog od vođa "kavačkog klana" u Kijevu pre nekoliko dana. Prema nezvaničnim saznanjima, postoje indicije ne samo da je ovaj policajac pomagao napadačima da dođu do oružja, već je "nabavio" adresu na kojoj se skrivao ovaj Kotoranin sa porodicom, pod lažnim imenom Piter Raduj Znice.

Černobrivija, inače, višeg narednika kijevske policije, sumnjiče i da je sa još nekoliko kolega pomagao četvorici osumnjičenih sve vreme dok su boravili u Ukrajini. Oni su, navodno, iz Moldavije ilegalno ušli početkom maja i iznajmili stan u Kijevu, nedaleko od mesta gde se smestio Zvicer.

Nekoliko dana pratili su njegove navike i osmatrali, a za to vreme, uz pomoć saučesnika iz ukrajinske policije, nabavili "škorpion", pištolj i revolver. U utorak, oko 18 časova, sa automobilom "smart" dvojica napadača, od kojih je jedan, kako se sumnja, Stefan Đukić (nekada se prezivao Mandić) iz Bara, zaustavili su vozilu na parkingu kuda je džogirao Zvicer.

U trenutku kada im je dolazio u susret, istrčali su iz vozila i počeli da pucaju. Kotoranin se okrenuo i počeo da beži prema susednoj zgradi. Uleteo je unutra i sakrio se. Pucači su tada seli u svoj auto i dovezli se nekoliko stotina metara dalje, gde su ga zapalili, sa oružjem u njemu.

Neko od stanara pozvao je policiju. Zvicer je prebačen u kijevsku bolnicu, gde je operisan. Dosta je iskrvario. Smešten je na na odeljenje intenzivne nege i čuva ga policija.

- Zvicer je ranjen sa tri metka u grudi i u vrlo teškom je stanju - izjavio je zamenik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko.


Prema rekonstrukciji, dvojica pucača su posle paljenja "smarta" prešla u drugi auto u kom su ih čekali saučesnici. Uputili su se ka Odesi i granici sa Moldavijom. Ukrajinski specijalci, međutim, prateći snimke sa nadzornih kamera, posle nekoliko sati su ih locirali i uhapsili.

Lisice su, pored Stefana Đukića (30), stavljene i Podgoričaninu Emilu Tuzoviću (30), kao i srpskim državljanima Petru Jovanoviću (46) i Milanu Brankoviću (31), za koje postoje nezvanične informacije da su iz Niša. Oni su iz Odese prebačeni za Kijev u tamošnji istražni zatvor.

Rostislav Černobrivij

Od uhapšene četvorke policiji u Crnoj Gori, ali i Srbiji, najpoznatiji je Đukić, za kojim je raspisana međunarodna poternica, zbog sumnje da je novembra prošle godine ubio Baranina Jovana Klisića i teško ranio drugog sugrađanina - Velizara Gardaševića.

Tada je pucao iz "heklera", koji je pronađen zapaljen u izgorelom "seatu", nekoliko kilometara dalje od mesta zločina. On je hapšen i u Srbiji zbog sumnje da pripada grupi koja je u Beogradu pripremala likvidacije.

Đukić je, prema operativnim saznanjima bezbednosnih službi iz regiona, blizak sa Baraninom Jovanom Đurovićem, koji, navodno, sa odbeglim Alanom Kožarom, vodi jedan barski kriminalni klan. Jedan od članova je, prema nezvaničnim saznanjima, i Tuzović, koji je osim po trgovini narkoticima, poznat i kao neko ko je lak na obaraču. U obračunima je i sam ranjavan.

Radoje Zvicer

Ova barska ekipa bliska je "škaljarcima", ali i kriminalnoj grupi kojom rukovodi Filip Korać u odsustvu Luke Bojovića, koji je na robiji u Španiji.

Najveća nepoznanica su Jovanović i Branković. Crnogorska policija, koja razmenjuje podatke sa Ukrajincima, pokušava da utvrdi da li su ova dvojica povezana sa Goranom Savićem iz Niša, koji je ubijen krajem oktobra prošle godine u Amsterdamu. Tada je teško ranjen Baranin Đurović, koji je, kako veruje holandska policija, bio prava meta napada.

Nekoliko trenutka posle ove pucnjave, amsterdamska policija je uspela da locira i uhapsi jednog od napadača. Daleko od očiju javnosti su ostali dalji detalji ove istrage. Đurović je posle mesec dana prebačen u Crnu Goru. Da li su ova dva oružana napada povezana, u Amsterdamu i Kijevu, ili je bliskost direktnih aktera slučajna, moglo bi da se sazna vrlo brzo.

Navodno, jedan od uhapšenih više je nego raspoložen za saradnju sa ukrajinskom policijom.

PUCA NA SVE STRANE

CRNOGORSKA policija, prema nezvaničnim saznanjima, prikuplja operativne podatke da li je Stefan Đukić učestvovao u još nekim likvidacijama. Navodno, postoje indicije da je povezan sa jednim smaknućem u Podgorici. Ta informacija se proverava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije