Gilmor: Saradnja sa Rusijom i Kinom ponovo predmet kritike 1Džejms Gilmor Foto: EPA/ STEFAN ZAKLIN

Ističući da podržava napore u Srbiji na jačanju demokratije i integracijama u evropske institucije, ambasador Sjedinjenih Američkih Država pri OEBS-u – Džejms Gilmor je na današnjoj sednici Stalnog saveta ovog tela u Beču izrekao niz kritika na račun Srbije.

On je, govoreći nakon izlaganja šefa Misije OEBS-a u Srbiji Andree Oricia, naglasio da su skorašnje odluke srpskih vlasti da kupe oružje od Rusije i uključe u netransparentne transakcije sa Kinom kontraproduktivne ovim ciljevima.

Gilmor je naglasio da i dalje postoje izazovi u sferi medijskih sloboda, apostrofirajući slučaj novinara Milana Jovanovića kojem je pre 18 meseci zapaljena kuća, a suđenje navodnim počiniocima još nije okončano.

„Srpska opozicija nastavlja da iznosi zabrinutost zbog nedovoljnog pristupa javnom servisu tokom izborne kampanje, a i veliki broj stranaka je odlučio da bojkotuje izbore, što nije dobar razvoj događaja“, kazao je Gilmor.

On je dodao da ohrabruje Misiju OEBS-a u Srbiji da nastave da rade sa Vladom Srbije kako bi unapredili medijske slobode, transparentnost i medijsku pismenost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari