Dostupni linkovi

Nissan zatvara fabriku u Barceloni, Španci protestuju


Jedan od modela Nissan automobila
Jedan od modela Nissan automobila

Španija je u četvrtak saopštila da će uraditi sve što je u njihovoj moći da spriječe Nissan da zatvori svoju glavnu fabriku automobila u ovoj zemlji. U isto vrijeme, više od 1.000 radnika ispred fabrike u Barceloni protestovali su i palili gume zbog ove odluke.

Dvije manje fabrike na sjeveru zemlje ostat će otvorene, dok se velika fabrika u Barceloni koja postoji od 1980. godine, zatvara.

Japanska kompanija Nissan Motor Co, saopštila je ranije u četvrtak da od decembra planiraju zatvoriti fabriku u kojoj radi 3.000 ljudi, u sklopu smanjenja globalnih troškova. Ova odluka predstavlja znatan udarac za četvrtu najveću ekonomiju u eurozoni u momentu kada nezaposlenost raste, a recesija uzrokovana korona virusom sve je veća mogućnost.

“Žalimo zbog ove odluke Nissana i uradit ćemo sve što možemo da je preokrenemo”, rekla je za Reuters Arancha Gonzalez Laya, ministrica vanjskih poslova Španije.

I regionalna vlada Katalonije pozvala je Nissan da preispita svoju odluku. Oni su također saopštili da su ponudili ovoj kompaniji paket pomoći u iznosu od 100 miliona eura za proizvodnju novih modela, ali da nisu dobili odgovor iz Nissana.

Zatvaranje fabrike će špansku vladu koštati milijardu eura.

Nissan je ranije saopštio da će smanjiti svoj globalni proizvodni kapacitet za petinu kako bi smanjili fiksne troškove od 2,8 milijardi dolara, nakon što su zabilježili prvi gubitak u posljednjih 11 godina.

“Nije postojalo održivo rješenje za budućnost fabrike u Barceloni”, rekao je predsjedavajući Nissan grupe u Evropi, Gianluca De Ficchy.

XS
SM
MD
LG