Tako to rade Crnogorci - Sezona prekinuta, proglašen prvak!

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 28.05.2020.
18:28
Izvor: Sportske.net, vijesti.me

Doduše, ova odluka doneta je iz drugog puta.

EPA-EFE/SRDJAN SUKI
EPA-EFE/SRDJAN SUKI

Povezane vesti

Zanimljiv razvoj događaja u Crnoj Gori, po pitanju raspleta u rukometnom šampionatu.

Iako je najpre doneta drukčija odluka, Rukometni savez ju je promenio i na kraju ipak proglasio šampiona države, bez obzira što sezona zbog pandemije nije okončana.

Titulu je tako osvojio Lovćen, na osnovu stanja na tabeli u trenutku prekida takmičenja.

Tim povodom, Rukometni savez Crne Gore se oglasio saopštenjem.

"Odluka je donešena na inicijativu klubova, koja je dostavljena na izjašnjenje svim klubovima koji nastupaju pod okriljem Saveza. Tako je uvažen većinski stav klubova, ali i sugestija Ministarstva sporta i mladih da se prethodna odluka preispita, u kontekstu popuštanja preventivnih mjera koje su bile na snazi u borbi protiv epidemije novog corona virusa, te usvajanja Privremenih smernica za normalizaciju sportskih aktivnosti.

Novom odlukom Upravnog odbora RSCG predviđeno je da deo odluke od 22.04. ostaje na snazi, dok se deo tačaka izmenio, kako bi se uvažila inicijativa sa kojom je saglasna većina klubova.

Nije došlo do promene suštine prethodne odluke, a koja se odnosi na prekid rukometnih takmičenja za ovu sezonu, čime se pokazuje briga o zdravlju igrača koje je prioritet za Rukometni savez Crne Gore. Odluka je takođe, na zahtev klubova dopunjena članom kojim se definiše proširenje Prve muške i Prve ženske lige.

Utvrđuje se prekid takmičenja u Prvoj muškoj ligi, Drugoj muškoj ligi, Kadetskoj muškoj ligi i Drugoj ženskoj ligi na dan 13.03, a stanje na tabeli na prethodno navedeni dan, utvrđuje kao konačno stanje za sezonu 2019/20, pa se proglašavaju:

RK Lovćen za prvaka Prve muške lige, RK Berane 1949 za prvoplasirani tim Druge muške lige, RK Brskovo za drugoplasirani tim Druge muške lige, RK Mornar 7 za prvaka Kadetske muške lige, ŽRK Nikšić za prvoplasirani tim Druge ženske lige i ŽRK Tivat za drugoplasirani tim Druge ženske lige.
-
Bundesliga
-
Pravo učešća u evropskim kupovima za muškarce za sezonu 2020/21 imaju klubovi koji su taj status stekli na osnovu konačnog stanja na tabeli za sezonu 2019/20, dok pravo učešća u evropskim kupovima za žene imaju klubovi koji su taj status stekli na osnovu končanog stanja na tabeli za sezonu 2018/19.

Na snazi ostaju odredbe odluke od 22.04. kojima je definisano da se završnica Kup takmičenja za sezonu 2019/20 u muškoj i ženskoj konkureciji odlaže se za septembar 2020. godine, dok uplaćene kotizacije za sezonu 2019/20 važe i za sezonu 2020/21.

U Prvoj muškoj ligi u sezoni 2020/21 takmičiće se 10 klubova i to osam klubova koji su taj status imali tokom sezone 2019/20, kao i dva prvoplasirana tima Druge muške lige u sezoni 2019/20 - RK Berane 1949 i RK Brskovo.

U Prvoj ženskoj ligi u sezoni 2020/21 takmičiće se osam klubova i to šest klubova koji su taj status imali tokom sezone 2019/20, kao i dva prvoplasirana tima Druge ženske lige u sezoni 2019/20 – ŽRK Nikšić i ŽRK Tivat.

RK Lovćen za prvaka Prve muške lige, RK Berane 1949 za prvoplasirani tim Druge muške lige, RK Brskovo za drugoplasirani tim Druge muške lige, RK Mornar 7 za prvaka Kadetske muške lige, ŽRK Nikšić za prvoplasirani tim Druge ženske lige i ŽRK Tivat za drugoplasirani tim Druge ženske lige.

UO RSCG zauzeo je stav da su poštovanje mjera nadležnih državnih institucija, zdravlje igrača i svih aktera rukometnih takmičenja, te stavovi većine klubova, prioriteti koji definišu djelovanje rukometne zajednice u Crnoj Gori. U obzir je uzet i finansijski aspekt, jer se klubovi ovom odlukom ne izlažu daljim finansijskim troškovima takmičenja.

UO RSCG je odlučio da se prekida takmičenje u Prvoj muškoj ligi, Drugoj muškoj ligi, Kadetskoj muškoj ligi i Drugoj ženskoj ligi na dan 13.03, dok se u Prvoj ženskoj ligi i pionirskim ligama sezona poništava'',
navodi se u saopštenju RSCG, a prenose ''Vijesti''.

Ne propustite