Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
Promet zbog korona virusa smanjen za trećinu, prosečna plata manja za PET EVRA

Promet zbog korona virusa smanjen za trećinu, prosečna plata manja za PET EVRA

Prosečna plata u Republici Srpskoj u aprilu manja je zvanično za deset maraka nego u martu, dok maloprodaja beleži pad od čak 31,5 odsto u odnosu na četvrti mesec prošle godine.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Marketi trgovina prodaja Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Marketi trgovina prodaja

– Pandemija virusa kovid-19 zahtevala je uvođene određenih epidemioloških mera. Jedna od mera je bila i zabrana obavljanja trgovinske delatnosti za pojedine privredne subjekte. Očekivano, to se odrazilo i na pad prometa u trgovini na malo. U aprilu je došlo i do značajnijeg pada cena nafte i naftnih derivata, što je dodatno uticalo na pad prometa kod privrednih subjekata čija je jelatnost trgovina nafte i naftnih derivata – ocenili su u Zavodu za statistiku RS uz izveštaj o prometu u maloprodaji.

Na ovaj pad prometa, kao i smanjenje plata se očekivalo zbog epidemioloških mera od kojh su neke i dalje na snazi.

– Strah od zaraze je trenutno najveći neprijatelj ekonomiji. Sve dok budemo morali nositi maske, imaćemo strah – ocenjuje za Srpskainfo Saša Trivić, predsednik Udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Trivić, koji ima lanac pekara u BiH, kaže da su pekare nakon popuštanja mera, odnosno u ovom trenutku dostigle gotovo isti promet kao pre pandemije.

Neke delatnosti, kako kaže, neće imati problema sa likvdnošću i moći će da isplaćuju plate kao i do sada.

– Međutim, najviše su ugroženi oni koji se bave javnim prevozom, ugostiteljstvom i pružanjem usluga u smeštaju. Ljudi se plaše javnog prevoza koji ima obavezu da funkcioniše, a putnika malo. Dakle, stvaraju velike gubitke. Oni koji rade međudržavni prevoz još ne mogu da voze, što su dodatni gubici. Kako sada radnicima u tim preduzećma obezbediti plate – pita Trivić.

Saša Trivić
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Saša Trivić

On kaže da u Udruženju poslodavaca RS imaju informaciju da već neko vreme naši hoteli nemaju uopšte gostiju.

– U ugostiteljstvu kažu da rade sa oko 60 odsto prometa. Prvo zbog manjeg broja stolova, odnosno zbog razmaka kojeg moraju da obezbede, zatim rade do 23 časa, a gosti uglavnom sede vani – ističe Trivić.

Ponavlja da domaći hotelijerstvo, turizam i ugostiteljstvo zavise i od ublažavanja mera u zapadnoj Evropi, odnosno otvaranja granica.

– Tako da manja prosjčna plata od deset maraka u aprilu nije nikavo smanjenje kakvo je stanje na tržištu – smatra Trivić.

Prosečna plata u Republici Srpskoj, po podacima Zavoda za statistiku RS, u aprilu je bila 946 maraka dok je u martu iznosila 956 KM. Naravno, plate u javnom sektoru nisu promenjene, ali su plate smanjenje u sve i jednoj prvrednoj grani. Ipak, najveće zvanično smanjenje plata statistika je evidentirala u uslugama, odnosno u području pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo. Prosečna aprilska plata im je bila 694 marke i za čak 164 marke je manje od martovske.

Potpredsednik Saveza sindikata RS za privredu za Srpskainfo kaže da su plate u privredi u aprilu nešto manje iz razloga što su zaposleni u mnogim prozvodnim pogonima koristili kolektivne godišnje odmore.

– Sve i jedna privredna grana se polako oporavlja. Stižu narudžbe iz inostranstva i mi smatramo da radna mesta u prvredi nisu ugrožena – kaže Peulić i dodaje da su uslužne grane najvše pogođene posledicama korona virusa.

Vlada RS obezbedila je isplatu minimalnih plata u martu, aprilu i maju za radnike koji nisu mogli da rade zbog epidemioloških mjera, kao i za one koji su imali otežene uslove poslovanja usled obDakle, pitanje je da li bi zaposleni u uslužnim delatnostima koja zavise od dnevnog pazara mogli da dobiju plate u ovim mjesecima, odnosno da li bi uopšte ostali u radnom odnosu bez subvencija iz budžeta.jektivnh razloga.

Dakle, pitanje je da li bi zaposleni u uslužnim delatnostima koja zavise od dnevnog pazara mogli da dobiju plate u ovim mjesecima, odnosno da li bi uopšte ostali u radnom odnosu bez subvencija iz budžeta.