Šta je istina o respiratorima? 1

Još uvek aktuelna pandemija korona virusa nameće između ostalog i pitanje iz naslova.

Pošto su svi građani Srbije upoznati sa značajem tih „mašina za disanje koje život znače“, mislim da bi oni trebalo da znaju istinu o tome šta se sve dešavalo sa njima, pre svega o stvarnom broju respiratora kojima raspolaže naš zdravstveni sistem.

Prava, istinita informacija bi mnogo značila, pre svega u cilju smirivanja određenih napetosti, nedoumica i pojava zabrinutosti u vezi sa pitanjem bezbednosti svih nas.

Na osnovu dostupnih informacija, koje su se pojavljivale tokom dva meseca trajanja vanrednog stanja, nismo bili u mogućnosti da dobijemo takvu pouzdanu informaciju.

Pođimo redom.

Prvo nas je predsednica vlade obavestila da je „broj respiratora“ državna tajna (!?). Odmah je to demantovao predsednik države izjavom da „raspolažemo sa 1.008 respiratora“.

Dalje su sledile njegove izjave o kineskom poklonu od stotinu respiratora – kliničkih, a zatim i 200 pokretnih respiratora, takođe iz Kine.

Sledi podatak o poklonu Norveške od 15 respiratora, poreklom iz Hongkonga. Najzad, sledi predsednikova izjava da je Srbija kupila čak 2.200 respiratora (?).

Ostaje međutim nepoznato koliko smo sve te respiratore platili, i po kojoj ceni, odnosno koliko su to platili svi građani Srbije, posredstvom budžeta.

Svakako je dobro što smo, sudeći po gornjim podacima, u borbi protiv korone imali na raspolaganju skoro 4.000 respiratora, ali istovremeno bili svedoci da je tokom pandemije na respiratorima u proseku svakog dana bilo svega oko 100 obolelih (!?).

Ipak, ostaje pitanje iz naslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari