');
Najnovije vesti
Blic Vesti Republika Srpska

SRPSKA DOBILA PLAN ZA SARADNJU SA DIJASPOROM Cilj promocija i očuvanje nacionalnog identiteta u inostranstvu i bolja povezanost građana

Srpska je dobila Strateški plan za saradnju sa dijasporom, čiji je jedan od glavnih ciljeva produbljivanje veza između RS i njenih građana u inostranstvu, odnosno, uspostavljanje saradnje na institucionalnom nivou. U Ministartsvu za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS naglašavaju da je jedan od ciljeva usvajanja ovog plana i promocija i očuvanje srpskog nacionalnog identiteta u dijaspori, te još bolja povezanost građana RS sa našim građanima u inostranstvu.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Zlatan-Klokić2-Foto-Siniša-Pašalić-RAS-Srbija Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Zlatan-Klokić2-Foto-Siniša-Pašalić-RAS-Srbija

Ministar Zlatan Klokić kaže da je ovo ministarstvo, u koordinaciji sa drugim relevantnim ministarstvima, u obavezi da u narednih 90 dana izradi Akcioni plan za sprovođenje pomenutog plana, koji će definisati konkretne korake i mere koje će pojedinačne institucije preduzimati kako bi se ostvarili postavljeni ciljevi.

– Dokument predviđa značajno unapređenje i razvijanje odnosa sa dijasporom koje treba da se odvija na institucionalan, sveobuhvatan i koordinisan način. Takođe, sugestije i predlozi predstavnika dijaspore, koji su ineseni na drugom Forumu, uvršteni su u konačni tekst dokumenta – ističe Klokić za Srpskainfo.

Prema njegovim rečima, usvojeni plan, između ostalog, predviđa jačanje saradnje kroz unapređenje i podizanje kvaliteta komunikacije sa dijasporom, te podizanja svesti u domaćoj javnosti o značaju dijaspore.

– Obuhvata i traženja modaliteta za osnaživanje komunikacije, uspostavljanja i vođenja registra dijaspore, kao i vraćanja poverenja predstavnika dijaspore u institucije RS. Tu su i očuvanje nacionalnog identiteta putem zaštite kulturnog i duhovnog identiteta, promocija kulturnih dostignuća RS u zemljama gde postoji brojna dijaspora, umrežavanje sa tamošnjim kulturnim institucijama, te podrška izučavanju srpskog jezika i njegovanju ćiriličnog pisma – ističe Klokić.

Svakako, jedan od najznačajnijih ciljeva je ekonomska saradnja i povezivanje, kako bi se podstakao ekonomski i privredni razvoj i razmjena.

– Ovde je fokus na investicijijama iz dijaspore, prenosu znanja i vještina, a posebno iznalaženju modaliteta za stavljanje dotacija u funkciju privrednog razvoja. Veoma je važna i saradnja u oblasti nauke i inovacija putem internacionalizacije nauke i inovativnosti, čime se stvaraju uslovi za čvršću saradnju sa inostranstvom, te naučnu razmjenu, mobilnost istraživača i inovatora, saradnju sa privredom i povećanje konkurentnosti naučnoistraživačke i inovativne zajednice – objašnjava Klokić.

Pomenuti plan podrazumeva i saradnju u oblastima omladine i sporta kroz organizovanje studijskih poseta, razmena i volonterskih kampova u RS i u dijaspori, uspostavljanjem saradnje sa uspešnim sportistima i sportskim radnicima u dijaspori.

Podsetimo, Srpska najbrojniju dijasporu ima u Nemačkoj, Austriji, Sloveniji, Italiji, SAD.

Uspostaviti sopstvenu evidenciju

Podaci za 2017. pokazuju da su iseljenici svojim porodicama poslali 2,61 milijardu KM, što je za sedam odsto više nego 2016.

– Nesumnjivo je da ovaj iznos može značajno da utiče na ekonomske i privredne tokove u RS. Međutim, problem je što se većina ovih sredstava usmerava u potrošnju, a ne u investicione fondove. Da bi RS doznake mogla da usmerava za potrebe razvoja, neophodno je da uspostavi sopstvenu evidenciju doznaka, kao i da izgradi sistem stimulativnih mera, kako bi se jedan deo doznaka usmerio na investicije – navodi se u pomenutom planu.