');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

Dačić: Kako to da Srbi nisu opasnost za Grčku i Mađarsku, a jesu za Crnu Goru?

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da je nelogičan potez Podgorice da ne otvori granice sa Srbijom i upitao kako je moguće da srpski državljani nisu zdravstvena opasnost za Grčku, Bugarsku i Mađarsku, a jesu za Crnu Goru.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Ivica Dačić Foto: Rade Prelić / Tanjug
Ivica Dačić

Dačić je rekao da je Srbija ranije najavila da će od 1. juna otvoriti granice sa BiH, Severnom Makedonijom, Crnom Gorom i Albanijom.

- Malo je nelogično da to sada ne prate i druge zemlje u regionu - rekao je Dačić, odgovarajući na pitanja novinara.

Pročitajte još

Dačić je povodom te odluke upitao crnogorske vlasti kako je moguće da srpski državljani nisu zdravstvena opasnost za Grčku, Bugarsku i Mađarsku, koje otvaraju granice za naše građane, dok za Crnu Goru jesu.

Malo je nelogično i da u danu kada mađarski ministar Sijarto kaže da Mađarska otvara granice sa Srbijom, da kada grčki i bugarski premijeri Micotakis i Borisov govore da će otvoriti granice za građane Srbije bez testova i karantina, stignu takve izjave iz Crne Gore“, primetio je Dačić.

Smatra da je politička intencija svih u regionu relaksacija takvih mera.

Otvaranje sdministrativnih prelaza sa Kosovom

Odgovarajući na pitanje novinara o otvaranju administrativnih prelaza na KiM, rekao je da je, što se tiče Srbije, ta odluka doneta.

- To su administrativni prelazi koji se nalaze na administrativnoj liniji, sa naše strane. Ja ne govorim o njihovoj strani - rekao je Dačić.

Ministar je podsetio da je Srbija otvorila granice za pojedine zemlje iz okruženja.

- “Mi smo otvorili granice, ali to je jedna strana problema, a druga strana je da li će i oni to da prihvate. Mi za sada imamo situaciju da se neko izjašnjava da hoće, a neko se još nije izjasnio tako da i kada je reč o administrativnim prelazima, što se nas tiče, oni mogu slobodno da se prelaze” - dodao je Dačić.

Na pitanje da li može sa nekim u Prištini da se razgovara o otvaranju prelaza, Dačić kaže da smatra da je sasvim normalno da se razgovara na tu temu.