BiH

BiH od 1. juna otvara granice sa Srbijom, Crnom Gorom i Hrvatskom

BiH od 1. juna otvara granice sa Srbijom, Crnom Gorom i Hrvatskom
Foto: N.N. | BiH od 1. juna otvara granice sa Srbijom, Crnom Gorom i Hrvatskom

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina od ponedjeljka, 1. juna, otvoriće granice za sve građane zemalja sa kojima graniči, dok službeni Zagreb i Podgorica, izuzev Beograda, još nisu povukli taj potez.

Kako je danas rekao Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, ova odluka se odnosi samo na ulazak građana Hrvatske, Srbije i Crne Gore, s obzirom na to da je epidemiološka situacija u regionu posljednjih dana sve stabilnija.

Dodao je da, iako susjedne zemlje nisu bile blagonaklone za građane BiH, kojima je zasad omogućen ulazak samo u Srbiju, BiH je ipak odlučila da postupi drugačije i da otvori svoje granice bez ikakvih uslova.

Hrvatska je danas saopštila da državljani BiH bez hrvatskog državljanstva prilikom ulaska u tu zemlju moraju zadovoljiti jedan od nekoliko uslova, da posjeduju dokaz o vlasništvu nad nekretninom ili plovilom, dokaz o odlasku na sahranu ili dokaz da dolaze na poslovni sastanak.

Takođe, radi lakše primjene ranije odluke, juče je Vijeće ministara preciziralo da stranci zbog poslovnih obaveza  mogu ući u BiH pod uslovom  da posjeduju poziv pravnog lica iz BiH, umjesto ranije propisanog pozivnog pisma, te da posjeduje potvrdu o negativnom testu na virus SARS-CoV-2 ne stariju od 48 sati od trenutka ulaska.

Donesena je odluka i o otvaranju međunarodnih aerodroma u BiH takođe od 1. juna.

"Aerodromi u Sarajevu, Tuzli i Mostaru se otvaraju od 1. juna za međudržavni saobraćaj uz poštivanje određenog režima", rekao je Tegeltija.

Dodao je da će ubrzo Vijeća ministara BiH donijeti odluku o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćih kompanija u javnim nabavkama kako bi zaštitili domaće firme od konkurencije EU.

On je dodao da su se na sjednici Vijeća ministara usaglasili da nova odluka o preferencijalnom tretmanu domaćeg iznosi 30 odsto, a kao hitan odgovor i pomoć privredi u BiH, a koja će važiti najmanje godinu dana.

"Bio je zahtjev poslovne zajednice da ona iznosi 50 odsto, ali to nam je bio previsok procenat, pa smo našli srednje rješenje", rekao je Tegeltija.

Dodao je da će Agencija za javne nabavke pripremiti ovu odluku koju će Vijeće ministara BiH najkasnije do subote usvojiti na telefonskoj sjednici.

Prilikom učestvovanja na tenderima za dobivanje poslova na bh. tržištu domaće ponude su od 2014. godine snižene u odnosu na inostrane, a prema odluci o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg koju je donijelo Vijeće ministara.

Tegeltija je rekao da će sredstva za lokalne izbore biti obezbijeđena iz ovogodišnjeg budžeta, te da će Nacrt budžeta pred ministrima biti  naredne sedmice.

Na pitanje novinara šta je sa imenovanjima, Tegeltija je rekao da su imenovanja skinuta s dnevnog reda.

"Sjednici nije prisustvovala Bisera Turković, ministarka inostarnih poslova, ali je ona kao zamjenik predsjedavajućeg poslala zahtjev da se s dnevnog reda skinu neke tačke, a među njima i imenovanja. Vjerujem da ćemo o tome na narednoj sjednici", rekao je Tegeltija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije