Zašto je važno da šivaća mašina veze kao singerica

Milovan Lapčević precizni mehaničar iz Jagodine radni vek proveo je kao serviser šivaćih mašina širom naše zemlje ali i sveta.Iako je u penziji i dalje popravlja i održava mašine.U radionicama ima više od 200 komada od kojih su neke i mogući muzejski eksponati.

U nekoliko objekata na imanju u Miloševu kod Jagodine svuda su mašine, amaterske ili profesionalne, servisirane i one koje služe za delove. Ljubav iz detinjstva kod majstora Lapčevića prerasla je u posao, hobi i interesovanje koje ga zaokuplja skoro pola veka.

„Skupljam  mašine i po otpadima i po buvljacima jer ih volim,"kaže majstor Lapčević," mnogi su izdržavali porodice tim šivaćim  mašinama, hranili su decu! Znate,  nekad se u mitaz davala mašina."

Održavao je i organizovao proizvodnju u konfekciji majstor Lapčević širom Jugoslavije, ali i sveta. Na specijalizaciji je bio u Nemačkoj, instrktor u Iraku.

„Gore na severu, kod Sulejmanija , gde su  Kurdi, tu sam u jednoj ogromnj fabrici  učio majstore da održavaju  mašine," seća se majstor Lapčević. Vlasnik FAF-a, Nemac, kada je video kolko znanje  ima, ponudio mu je kao fudbaleru da potpiše ugovor. Rekao je da će pristati kad bude video cifru!

Pristao nije,  pobedila je ljubav prema Srbiji u koju se vratio i nije se pokajao, jer novac nije presudan zanjegovu sreću. Od profesionalnih mašina FAF-a, JUKI-ja,DURKOP-a preko Singerice i Bagata, za njega nema nepoznanice.

Veze kao singerica,kaže stara izreka,a da li dobro radi ili ne dobar majstor prepoznaje i po zvuku, pa i majstor Lapčević. Mušterije su zadovoljne a zadovoljan je i on jer nema veće sreće za njega od zadovoljstva poslom kojim se bavi.

Od nekadašnjeg statusnog simbola i obaveznog dela devojačkog miraza, malo je toga ostalo. Ipak za majstora Lapčevića, kako ga znaju od Triglava do Đevđelije, mašine za šivenje još uvek su velika ljubav.

--

 

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво