Dostupni linkovi

Hoće li biti festivala na 'corona free' destinaciji


Sea Dance Festival u Budvi jula 2015.
Sea Dance Festival u Budvi jula 2015.

Ljetnji festivali na Crnogorskom primorju će zbog pandemije korona virusa biti programski redukovani ili preoblikovani, neki od manjih su otkazani, a pojedini će pokušati da prežive koronu seljenjem na virtualne scene.

Na sajtu najposjećenijeg muzičkog festivala Sea Dance već se promovišu neke od zvijezda ovogodišnjeg izdanja, a organizatori su za Radio Slobodna Evropa (RSE) saopštili da najave o turističkoj sezoni koja se očekuje u julu i avgustu, te sadašnji status Crne Gore kao “corona free” zemlje daju razlog za optimizam da će se festival održati.

“Tim Sea Dance-a već ima nekoliko predloga izmjena ovogodišnjeg formata festivala, a koji će u cilju zaštite zdravlja svih posjetilaca biti u skladu sa mjerama i preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela koje budu date za avgust”, saopštila nam je PR Festivala Marija Vujović, i dodaje da o tome predstoje razgovori sa nadležnim institucijama i partnerima u projektu.

Crna Gora prva zemlja u Evropi bez COVID-19?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Da li će biti Sea Dance festivala?

U Opštini Budva, koja godišnje izdvaja oko pola miliona eura za Sea Dance, kažu da održavanje tog muzičkog događaja ove godine zavisi od odluka zdravstvenih vlasti i preporuka o javnim okupljanjima, ali i pregovora o budžetu festivala.

“Ako zdravstvene preporuke budu da se festival može organizovati, ono što je sigurno je da ćemo razgovarati o njegovom budžetu. U uslovima korone moramo voditi računa o racionalnom trošenju, svakako da bi festival značio za turistički promet, ali zdravlje nam je svima u prvom planu, a onda ide i budžet. Moramo imati prioritete”, kazao je za RSE predsjednik Opštine Budva Marko Carević.

Ljetnjih muzičkih festivala ima i na sjeveru Crne Gore, pa nikšićki Lake fest na obalama jezera Krupac okuplja tokom trodnevnog programa prosječno 15.000 do 20.000 posjetilaca, kaže za RSE direktor festivala Peđa Zečević.

“Optimisti smo da će festivala biti s obzirom na trenutnu zdravstvenu situaciju u Crnoj Gori, ali naravno, čekamo preporuke nadležnih. Sudeći prema mnoštvu upita koje dobijamo o tome hoće li koncerata biti, ljudi su ih željni”, kaže Zečević.

I festivali koji su nosioci kulturnih politika primorskih gradova moraju se prilagoditi novoj stvarnosti u kojoj će njihovi programi biti skrojeni za manje budžete i ograničenu posjetu, kao što je to slučaj u Budvi, Tivtu i Kotoru.

Promjene na KotorArt-u

Dok očekuju konačnu potvrdu od svojih pokrovitelja - Ministarstva kulture i Opštine Kotor - da su definisane finansije za kotorsko kulturno ljeto, direktor festivala KotorArt Ratimir Martinović kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da se moralo u potpunosti odustati od prvobitne zamisli o ovogodišnjem programu koji je uključivao i proslavu 250 godina od rođenja Betovena, gostovanja simfonijskih orkestara iz inostranstva, domaćih i inostranih solista.

“Zbog problema sa putovanjima, ali i neizvjesnostima sa rebalansom budžeta, umjesto oko 300 programa koliko smo imali tokom proteklih festivala, program će biti značajno redukovan i oslonjen pretežno na domaće umjetnike. Naravno, ukoliko preporuke zdravstvenih vlasti budu omogućavale da se ti programi izvedu”, kaže Martinović.

U susjednom Tivtu, takmičarski dio Mediteranskih pozorišnih svečanosti Purgatorie je otkazan, a umjesto obilježavanja njegovih 15 godina od osnivanja i 20 godina pozorišne produkcije u Tivtu, kulturni programi u tom gradu će imati restriktivan format, kaže za RSE direktor Centra za kulturu Tivat, (CZK) Neven Staničić.

“Purgatorie se neće naravno gasiti, ali će ove godine biti ispunjene domaćim pozorištima i temama. Na repertoaru trenutno imamo deset naših predstava i bićemo zadovoljni ukoliko ih budemo mogli makar tokom avgusta ponovo prikazati našoj i publici koja se eventualno desi u Tivtu”, kaže Staničić.

Ljetnji festivali u Tivtu su već trebali početi majskim muzičkim programima Harmonika fest, Gitar fest i Mediteranske note.

“Planiramo da se Gitar fest desi virtuelno, a što se Mediteranskih nota tiče, bićemo zadovoljni ako uspijemo da organizujemo jedan ili dva koncerta na otvorenom, kako bi festival preživio koronu, u očekivanju da iduće godine realizujemo ovogodišnje ambicije u boljim uslovima”, kaže Staničić.

Redukovan program Budva Grad teatra

I u budvanskom Festivalu Grad teatar su neposredno pred izbijanje pandemije dogovarali ambiciozan program koji je sada znatno redukovan i sveden na upola kraće trajanje.

“Kako sada stvari stoje, planiramo da Festival otvorimo 15. jula i da traje do sredine avgusta. Definisali smo prioritete, pa ćemo uz nekoliko gostujućih predstava, imati dvije koprodukcijske premijere”, kaže direktorica Grada teatra Milena Lubarda - Marojević i dodaje da je riječ o “Upotrebi čovjeka” Aleksandra Tišme u režiji Borisa Liješevića, i predstavi po romanu “Zelena čoja Montenegra” Moma Kapora i Zuha Džumhura, čiju adaptaciju piše Stevan Koprivica, a režira Nikita Milivojević.

Kako se očekuje da će i tokom ljeta važiti mjere prevencije protiv korona virusa, to će ograničiti broj pozorišnih gledalaca, pa Lubarda-Marojević najavljuje da će predstave imati više izvođenja. Istovremeno, zbog preventivnih mjera će se muzički segment festivala morati organizovati na otvorenom.

Uz ta tehnička ograničenja, od problema prekograničnog putovanja do ograničenja na sceni i u publici, organizatori festivala moraju prilagoditi programe i finansijskoj neizvjesnosti.

On-line uspjesi kulture

U Gradu teatru, koji važi za najskuplji festival u Crnoj Gori sa godišnjim budžetom od oko milion eura, još ne znaju sa kojim iznosom će raspolagati nakon najavljenog rebalansa u Opštini Budva, koja ga finansira. Izvjesno je i da će festivali u Tivtu i Kotoru dobiti ovog ljeta znatno manje novca od prošlogodišnjih 350.000 odnosno 720.000 eura.

“Od velikih ambicija i želja sada je izvjesna samo neizvjesnost, ali kultura će, siguran sam, i ovog puta preživjeti”, zaključuje Neven Staničić.

Da publika ne odustaje od kulture, makar i u virtuelnom obliku, govore podaci Međunarodnog festivala KotorArt o tome da su njihovi umjetnički sadržaji i objave putem interneta dospjeli do preko 600.000 korisnika društvenih mreža u prethodnih par mjeseci.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG