');
Najnovije vesti
Blic Vesti Društvo

"SVE ĆE BITI REŠENO ZA 10 DANA" Ambasador Crne Gore u Srbiji: Mi smo bratski narodi, Srbi NEĆE IMATI PROBLEMA da dođu u Crnu Goru

Ambasador Crne Gore u Beogradu Tarzan Milošević izjavio je da je u interesu građana te zemlje da granica sa Srbijom bude otvorena i da očekuje da će u narednih 10 dana sve biti rešeno.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Tarzan Milošević, ambasador Crne Gore u Srbiji Foto: Jaroslav Pap / Tanjug
Tarzan Milošević, ambasador Crne Gore u Srbiji

Miloševič je, gostujući na TV Prva, rekao da spisak zemalja sa kojima će Crna Gora otvoriti granice nije konačan i poručio da nijedna država nema veće koristi od od otvaranja granica ka Srbiji kao Crna Gora.

- Nama je najveći interes da otvorimo granice sa Srbijom - rekao je.

Dodao je rekao da niko ko iz Srbije dođe u Crnu Goru neće imati problema.

- Mi smo bratski narod. Niko neće imati problem da dođe - dodao je Milošević.

Kako je naveo, Crna Gora je zemlja koja je zavisna od turizma i da se se godišnje značajan broj prehrambenih proizvoda uveze iz Srbije, te da će dolazak turista iz Srbije u Crnu Goru tokom letnje sezone imati efekta i na domaću potrošnju.

Pročitajte još

"Nemam informacija da Đokoviću neće biti dozvoljeno da dođe u Crnu Goru"

Upitan da li je istina da teniseru Novaku Đokoviću neće biti dozvoljeno da uđe u Crnu Goru, Milošević je kazao da nema takve informacije.

- Imao sam kratak razgovor sa stricem Novaka Đokovića. Nije bila ta tema, nego u kontekstu priprema turnira. Nemam nikakvih informacija da Đokoviću neće biti dozvoljeno da dođe u Crnu Goru - rekao je Milošević.

Na popisu stanovništva porastao broj Srba

Milošević je kazao da je Crna Gora građanska država i da popis stanovništa govori u prilog tome da se građani prebrojajaju nacionalno.

- Na popisu 1991. bilo je devet odsto Srba u Crnoj Gori, a do 2003. porastao je za 23 posto. Izvodim zaključak da se promenilo mišljenje i povećao se broj zbog tadašnje politike onih koji se izjašnjavaju kao Srbi - navodi Milošević.

Na pitanje da li je to znači da se sa prebrojavanjem krvnih zrnaca - ko je Srbin, a ko Crnogorac, počelo u Crnoj Gori odgovorio je potvrdno, ali da to nije inicirala vlast Crne Gore.

Foto: shutterstock

- Prebrojavanje Srba nije inicirao niko iz vlasti Crne Gore. Nemamo nijedan razlog da se nekome zabrani da se izjasni kako se oseca - naveo je on.

Dodao je da se on uvek izjašnjavao kao Crnogorac.

"Mislim da će se nastaviti pregovori izmedu Mitropolije i Vlade Crne Gore"

Upitan o Zakonu o slobodi veroispovesti, Milošević je kazao da država nema nameru da otima crkvene objekte.

- Sloboda veroispovesti je zagarantovana i država nema nameru da se upliće - rekao je Milošević.

- Mislim da će se prvo nastaviti pregovori izmedu Mitropolije i Vlade Crne Gore - rekao je Milošević i dodaje i da je mogući problem nepoverenje koje postoji od strane Mitropolije u institucije Crne Gore.

Cilj je da dođe do pomirenja, smatra Miloševic, i navodi da država nema nameru da ništa otima.