Dostupni linkovi

Lider i članovi Dveri saslušani u Tužilaštvu u Beogradu


Boško Obradović sa članovima i pristalicama Dveri ispred Skupštine Srbije, 8. maj 2020.
Boško Obradović sa članovima i pristalicama Dveri ispred Skupštine Srbije, 8. maj 2020.

Lider opozicionog desno orijentisanog političkog pokreta Dveri, Boško Obradović, saslušan je u četvrtak prepodne u Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu, po krivičnoj prijavi za nasilničko ponašanje.

Saslušanje je trajalo oko sat i po vremena, a Obradović je, po izlasku iz Tužilaštva, novinarima rekao da se nije pozvao na poslanički imunitet.

Osim Obradovića, na saslušanje su došla još trojica članova Dveri, koji su takođe osumnjičenih za isto delo.

Obradović je novinarima rekao da je na saslušanju izjavio da pripadnici Dveri nisu nikog napali, već da su, kako je naveo, poslanici Marjan Rističević, Marko Atlagić i Milovan Drecun, kao i ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar "isprovocirali sukob", jer su hteli da prođu "kroz njih".

Obradović je i ranije navodi da se u tom incidentu radilo samo o verbalnoj agresiji, te da tog dana nisu imali nameru da bilo koga sprečavaju da uđe u Skupštinu.

Šta je Tužilaštvo navelo u prijavi?

Prijava se, kako je ranije saopštilo Tužilaštvo, odnosi na incident koji se dogodio ispred Skupštine Srbije 8. maja. Tada je navedeno da su osumnjičeni B.O., Đ.M., Đ.D. i M.S. bili među učesnicima okupljanja ispred Doma Narodne skupštine Republike Srbije, kada je "došlo do povređivanja poslanika Marijana Rističevića, nakon čega su grubo vređali i ugrozili sigurnost ministra zdravlja Vlade Republike Srbije, Zlatibora Lončara".

Dodaje se da su tom prilikom "i drugi poslanici koji su ulazili u skupštinu takođe grubo vređani".

"Tužilaštvo će, postupajući po krivičnoj prijavi, sprovesti dokazne radnje saslušanjem okrivljenih, ispitivanjem oštećenih i drugih svedoka ovog događaja u cilju utvrđivanja potpunog činjeničnog stanja, krivice navedenih lica i donošenja odluke, a o čemu će javnost blagovremeno biti obaveštena", navodi se u saopštenju koje je izdato nakon podnošenja prijave.

Šta se dogodilo ispred Skupštine?

Boško Obradović i pristalice pokreta Dveri su 8. maja pokušali da spreče ulaz ministara i poslanika u parlament, a tom prilikom je, prema navodima Srpske napredne stranke (SNS), fizički napadnut poslanik vladajuće koalicije Marjan Rističević.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović štrajkovao je glađu ispred Skupštine Srbije sa zahtevom da tužilaštvo reaguje povodom ovog incidenta, a nakon saopštenja tužilaštva prekinuo je štrajk.

Na istom mestu štrajkuje glađu i Boško Obradović, ali sa zahtevom da se odlože izbori zakazani za 21. jun i da se održe razgovori vlasti i opozicije.

Obradović je štrajk glađu prekinuo 20. maja.

XS
SM
MD
LG