Uprava bolnice ne odgovara na apel 1Foto: Stefana Savić (arhiva)

Poslednjih godina šabačka bolnica gubi korak sa sličnim ustanovama, pa su tako pacijenti prinuđeni da i za magnetnu rezonancu idu u Valjevo ili Beograd.

Organizacija „Razumom i humanošću do dostojanstva“ prikupila je oko hiljadu potpisa i ima podršku 800 građana na društvenim mrežama za nabavku magnetne rezonance.

Ta ideja nastala je kako na najbolji način utrošiti 100 evra koje država daje kao pomoć svim punoletnim građanima.

Dušan Tufegdžić, kao jedan od inicijatora, ukazao je da je početkom maja razgovarao sa direktorom Opšte bolnice dr Slobodanom Popovićem i izložio mu ideju, objasnivši da ona nema veze sa politikom.

– Dr Popović me je zamolio da sačekamo da prođe vanredno stanje. Saglasili smo se da je aparat potreban, a da bi se problemi javili kod edukacije kadra i obezbeđivanja adekvatnog prostora. Novac može da sačeka da se stvore uslovi za dijagnostiku. Posle toga sam ga zvao više puta telefonom, ali mi se nije javio. Gradonačelnik Nebojša Zelenović je potvrdio da je Grad Šabac, s druge strane, spreman da finansira edukaciju kadrova, naveo je Tufegdžić. Ideja se rodila iz potrebe da Šabac treba i mora da ima takav uređaj za brzu dijagnostiku, istakla je Svetlana Cvijanović.

– Prve informacije smo preneli prijateljima i kada smo naišli na pozitivan odgovor krenuli smo u akciju obaveštavanja drugih ljudi i ideja se brzo omasovila. Fejsbuk stranica je za dva dana pridobila veliki broj pristalica i članova. Dobili smo čestitke iz drugih opština i gradova zbog tog poteza. Nažalost, nailazimo na probleme, ali to je verovatno naša svakodnevica, rekla je Cvijanović.

Dr Stevan Stanković naglašava da je akcija pokrenuta iz želje da se novac koji se pojavio neočekivano pametno utroši.

– Cilj je da iz akcije i čitave situacije sa koronom izvučemo korist za pacijente i da sa skupljenim novcem koji bi bio najpametnije utrošen na neki način ostavimo uspomenu na period korone. Šapcu nedostaje vrhunska dijagnostika u medicini, ali ima kadrove. Nekada je bila prva varoš Srbije u medicini – prvi doktor i rendgen. U ime grupe uputili smo dva pisma upravi Bolnice, ali nažalost, nismo dobili odgovore. Sada smo u dilemi kako i šta raditi. Izgleda da magnetna rezonanca ne može doći u Šabac, pa da vidimo onda šta možemo drugo učiniti za zdravlje Šapčana, na nivou Bolnice ili Doma zdravlja, podvukao je dr Stanković. Kako je rekla Aleksandra Pavlović, probleme doživljavaju kao prepreku, ali ne i kao razlog za odustajanje.

– Svi se nadamo da će iskrena želja, prava i blagovremena informacija, imati odjek i pomoći da realizujemo zamisao, možda ne u obliku u kom smo želeli, ali ipak da uradimo nešto što će pružanje zdravstvenih usluga u gradu podići na viši nivo. Smatrali smo da je najcelishodnije da ideju uputimo direktoru bolnice pod čijim krovom bi aparat trebalo da nađe svoje mesto, rekla je ona.

U okrugu 250.000 stanovnika

Prema okvirnim cenama ovaj uređaj košta oko 700.000 evra, a Šabačkoj bolnici gravitira oko 250.000 stanovnika Mačvanskog okruga. Simptomatično je da se ni ugradnja stentova ne može obaviti u Šabačkoj bolnici, a po rečima gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića, rekonstrukciju bolnice sprečio je lično Aleksandar Vučić, dok je projekat preusmeren na Lozničku bolnicu.

Odgovor Šabačke bolnice

Na inicijativu za nabavku magnetne rezonance iz Šabačke bolnice poručuju da se prvo sakupi potreban novac pa posle da se obrate za dalja uputstva.

Tekstovi su deo projekta koji se sufinansira sredstvima Grada Šapca. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne odražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari