Fotodokumenti - Stefana Savić 1Foto: Aleksandra Cuk

Na YT kanalu NFC Filmarata u okviru video serijala Fotodokumenti_portfolio večeras od 18 sati na programu je epizoda posvećena fotografkinji Stefani Savić. Urednica je Milica Lapčević a trajanje: 25′.

Na domaćoj umetničkoj sceni, Stefana Savić se izdvaja otvorenošću i stalnim preispitivanjima granica i dostignuća fotografskog medija.

Poigravanje definicijama i očekivanjima, kontekstima i teorijskim pretpostavkama, senzibilizuju naizgled svakodnevne prizore koji čine njen opus, istovremeno nas pozivajući na preispitivanje pojmova lepote, savremenosti, ženske i rodne ravnopravnosti, artikulacije pogleda, vizuelnog polja i drugih elemenata koje često smatramo unapred datim.

Kroz zanimljive i vizuelno atraktivne celine, urednici serijala Miroslav Karić, Milica Lapčević i Slađana Petrović Varagić u razgovorima sa autorima dotiču se i niza pitanja o poziciji fotografije unutar društvene komunikacije, mrežne razmene i dinamike produkcije vizuelnih sadržaja, njihovog konteksta, značaja i mesta umetničko fotografskih arhiva, kao i drugih pitanja koja su predmet brojnih teorijskih istraživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari