');
Najnovije vesti
Blic Premium

LOV NA BEČKOG TROVAČA Kako je otkriven ambaciozni lekar iz Srbije koji je svojim kolegama servirao OTROVNU poslasticu. Jedan potez pomogao policiji da SKLOPI KOCKICE HORORA

Mladi srpski lekar želeo je da bude hirurg, da pomaže ljudima. Njegove ambicije su se ubrzo promenile, ali i dalje je ostao u medicini, samo kao psihijatar. Pred njim je bila blistava karijera, a onda je kao bomba odjeknula vest da je otrovao svoje kolege usred Beča! (Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od "Blic premium" paketa)

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Vid Velikić Foto: Drustvene mreze
Vid Velikić

Vest da je bečki lekar srpskog porekla uhapšen u Austriji zbog sumnje da je drogirao svoje kolege tako što ih je poslužio tortom punom otrova poslednjih dana intrigira javnost. Ono što je dodatno pobudilo interesovanje jeste i njegov identitet - reč je, naime, o Vidu Velikiću, sinu Dragana Velikića, nekadašnjeg uglednog ambasadora Srbije u Austriji.

Kako je sve počelo?

Sredinom maja, mladi psihijatar srpskog porekla zaposlen u Opštoj bolnici AKH u Beču na posao je doneo tortu. Kolege su se obradovale tom gestu i njih desetak se počastilo poslasticom, ne sumnjajući da se iza svega krije lukavi plan mladog Srbina.

Nakon što su kolege konzumirale tortu koju im je mladi psihijatar poslužio, ispostavilo se da je otrovna nakon što je više njih ispoljilo simptome. Najpre su zbog vrtoglavice, temperature, mučnine i povraćanja mislili da su zaraženi korona virusom, međutim nakon što je jedan od kolega hospitalizovan, analizom njegove krvi utvrđeno je da je imao veću količinu sedativa "truksal" i "benzodiazepam" - vrste lekova koje se koriste kao terapija u psihijatrijskom lečenju.

Pročitajte još

- Ukupno desetak njih je jelo tortu. Osmoro ili devetoro su imali čudne simptome, a njih četvoro čak i ozbiljnije teskobe. U početku su svi mislili da su se zarazili korona virusom. Tek nedelju dana kasnije, probudile su se sumnje da tegobe imaju veze sa tom tortom. Doktor koji je pojeo najveće parče završio je u bečkoj Opštoj bolnici - kazao je direktor popravne ustanove u Donjoj Austriji za "Hojte".

Kako je policija sklopila kockice?

Kako je analiza krvi hospitalizovanog doktora pokazala da je u pitanju trovanje, bečki istražitelji su se bacili na posao. Nakon niza ispitivanja i odbacivanja, istraga je dovedena do jednog čimbenika - torte, a onda i mladog srpskog lekara koji je poslasticu doneo kolegama na posao. Policija je danima prikupljala dokaze da je upravo ta torta krivac za zdravstevne tegobe više doktora u bečkoj bolnici. Kada su istražitelji bečke policije sklopili kockice i prikupili dovoljno tragova koji vode do mladog psihijatra, uputili su se u ustanovu u kojoj je zaposlen kako bi sa njim porazgovarali o slučaju, ali ih je sačekalo iznenađenje - on se nije pojavio na poslu. Odmah je pokrenuta intenzivna potraga za njim i nakon kraćeg bekstva uhapšen je u jednom kafiću u glavnom gradu Austrije. Sada se nalazi u pritvoru u Korneuburgu, a na teret mu se stavljaju krivična dela teške telesne povrede i nanošenje materijalne štete.

Foto: Wikipedia / RAS Srbija

"Mladi ambiciozni lekar iz Srbije", kako su ga opisivali tamošnji mediji, u razgovoru sa policijom je negirao optužbe koje mu se stavljaju na teret, što je za austrijske medije potvrdio i njegov branilac, rekavši da za sada "ne može više da komentariše budući da se još nije dovoljno upoznao sa predmetom".

Motiv neuzvraćena ljubav?

Motiv koji je Velikića naveo na ovako sumanut potez bila je, sumnja se, neuzvraćena ljubav, pošto je želeo da započne vezu sa jednom osobom s posla. Takođe, njegove kolege su, prema pisanju austrijskih medija, potvrdile da je Velikić i ranije imao čudne trenutke u svom ponašanju, da ih je proganjao, zbog čega je jedan od njih postavio video-nadzor na kući.

Navodno se na jednom od snimaka zabeleženim na tim kamerama vidi kako Velikić buši gume na njegovom automobilu, što će biti obuhvaćeno istragom.

Dragan i Vid Velikić
Foto: Facebook Vid Velikić / Privatna arhiva
Dragan i Vid Velikić

"Ne želim da komentarišem"

Po objavljivanju vesti da je u Beču uhapšen lekar srpskog porekla, tamošnji mediji su izvestili da potiče iz vrlo imućne i ugledne porodice. Redakcija "Blica" pozvala je nekadašnjeg ambasadora Srbije u Austriji Dragana Velikića kako bi potvrdio ili demantovao ovu informaciju, ali on nije želeo da govori za naš list.

- Ne, ne, ne, ne želim ništa da komentarišem, imao sam loša iskustva. Prijatno - rekao je kratko Velikić i spustio slušalicu.

Međutim, on je kasnije ipak malo dopunio svoju izjavu.

- Ništa ne komentarišem dok se ne završi istraga. Dok ne budu sakupljeni podaci, meni ovo sve miriše na strašnu nameštaljku - kratko je prokomentarisao za Alo Dragan Velikić.

Nekadašnji ambasador Srbije i Crne Gore u Austriji dodao je da se sa sinom nije čuo od hapšenja, kao i da je začuđen pisanjem medija da je njegov sin otrovao deset kolega tortom zbog ljubavi prema jednoj osobi iz poslovnog okruženja i bušio joj gume na automobilima.

- Nisam se čuo sa sinom, to po austrijskom zakonu nije sada moguće, ali sam se čuo sa njegovim advokatom. Nagađaju, zar vam to sve nije čudno? - zapitao se poznati srpski književnik.

Inače, osumnjičeni psihijatar na početku karijere je želeo da bude hirurg. Međutim, promenio je svoja interesovanja pa se posvetio drugim granama medicine. Poslednjih godina, piše "Hojte", bio je velika nada budući da je bio izuzetno ambiciozan.