FOTO: U Češkoj prodavan kalendar sa likovima nacista, potražnja tolika da se dve nedelje čeka na njega

Prodaja zidnog kalendara s fotografijama visokopozicioniranih nacista izazvao je bes u Češkoj.
Potražnja za kalendarom tako je velika da kupci koji su ga naručili moraju da čekaju 14 dana za isporuku, objavila je onlajn prodavnica izdavača "Naše vojsko" u Pragu.
 
Kalendar sadrži fotografije zapovednika SS-a Rajnharda Hajdriha i Karla Hermana Franka i Jozefa Mengelea.
 
Savez jevrejskih zajednica u Češkoj namerava da podigne tužbu protiv izdavača zbog propagiranja nacizma i veličanja ratnih zločinaca, tužba koja ima veću težinu od bilo kakvih argumenata o slobodi izražavanja.
 
 
Kristof Israng, nemački ambasador u Češkoj, preko Tvitera je izrazio svoje gnušanje. 
 
"Proizvodi koji veličaju najgore ratne zločince u ljudskoj istoriji su nepodnošljivi. Ne mogu da shvatim da neko pravi, prodaje ili kupuje takvo smeće. Drago mi je što se u Češkoj, koja je toliko pretrpela od nacista, pokrenula rasprava o tome da li želite da to i dalje tolerišete", naveo je Israng.
 
Policija u Pragu reagovala je otkazom zakupa skladišnog prostora tom izdavaču, koja je bivša državna izdavačka kuća. Praško gradsko veće već je poništilo najam prodajnog mesta u aprilu, navodeći etičke razloge.
 
Izdavač "Naše vojsko" u prošlosti je izazvao bes javnosti prodajom šoljica s Hitlerovim likom. Policija u tome nije videla razloge za tužbu pa je slučaj odbacila.
 
  • Srba

    31.05.2020 13:03
    Pate, brate, pare
    Boli njih uvo za naciste. Način da se zarade pare.
  • Питагора

    30.05.2020 13:04
    Шта је у питању? Носталгија, или имбецилност, или и једно и друго?!
  • Aca

    29.05.2020 18:45
    Da su nacisti pobedili nikakve Ceske ni Ceha danas ne bi bilo ni u teoriji. A oni izgleda zale za Hajdrihom (kasapinom Praga kako su ga tada zvali)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.