Najnovije vesti
Vesti Svet
"Štedljiva četvorka" protiv Merkel-Makron plana za pomoć privredi EU

"Štedljiva četvorka" protiv Merkel-Makron plana za pomoć privredi EU

Nakon predloga Evropske komisije za 750 milijardi evra pomoći zemljama najteže pogođenim pandemijom korona virusa, između nacionalnih prestonica počele su da se povlače borbene linije oko načina finansiranja tog plana, odnosno kako podići kredit i kako ga vraćati.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Angela Merkel i Emanuel Makron Foto: KENZO TRIBOUILLARD / EPA;
Angela Merkel i Emanuel Makron

Planu koji su osmislili nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron protivi se grupa nacija poznatih kao frugalna ili "štedljiva četvorka", odnosno Austrija, Švedska, Danska i Holandija.

Francusko-nemački predlog treba da sadrži mešavinu grantova, kredita i garancija. Za deo finansiranja, Komisija će nastojati da iskoristi dugoročni budžet (MFF) kao obezbeđenje za pozajmljivanje novca na tržištu, piše "Juronjuz".

Pročitajte još

Predloženo je da iznos bude od jedan do tri biliona evra, dok su francuski predsednik i nemačka kancelarka želeli da fond za oporavak bude ukupno 500 milijardi evra.

Ipak, nisu sve države članice ili evropski poslanici složni u tome gde novac treba da se potroši.

- Ovde u Holandiji, po glavi stanovnika smo najveći neto platežnici godinama, a kupovna moć u Holandiji je niža od severne Italije, pa šta oni očekuju od ovoga - pita holandski poslanik Robert Ros.

- Novac je potreban, ali to je novac i oni ga žele besplatno, a besplatan novac ne postoji i u tome je problem - dodaje Ros.

Pročitajte još

Frugalna četvorka je najavila svoj kontra predlog tokom vikenda, podržavajući ideju o udruživanju duga. Švedska ministarka finansija Magdalena Anderšon rekla je za "Juronjuz" da, iako EU ima ulogu u ponovnom pokretanju ekonomije, fond za oporavak mora biti "realan kada je u pitanju veličina, vreme, ali i pod kojim uslovima se odobrava".

Koliko god bilo teško za neke države članice EU da prihvate dug, druge smatraju da je to neizbežno.

Liderka socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, Iraće Garsia Perez tvrdi da se podele između zemalja EU moraju ukinuti.

- Ovo je ključno pitanje: ili ćemo zajedno izaći iz krize ili Evropa uopšte neće izaći iz te krize. To je poruka koju neke nacionalne vlade moraju savršeno razumeti. Jer to nije samo pitanje solidarnosti, već i kako opstati i učiniti održivim unutrašnje tržište i samo postojanje evra - kaže Perez.