Sednica Senata Univerziteta u Beogradu održana uživo, sve se vraća u uobičajeno stanje: U junu nazad na fakultete

Lj. BEGENIŠIĆ

27. 05. 2020. u 20:55

U domovima 4.888 akademaca. Besplatne studije za 9.621 brucoša

Седница Сената Универзитета у Београду одржана уживо, све се враћа у уобичајено стање: У јуну назад на факултете

Foto N. Skenderija

VLADA Srbije odredila je budžetske kvote, pa će se o trošku države na Univerzitetu u Beogradu školovati 9.621 student. Osim toga, po 91 mesto odeđeno je za one koju su srednju školu završili u inostranstvu, za invalide i Rome. Na budžetu će se školovati i 526 doktoranada, a na master studuje o trošku države biće upisana 2.624 studenta. Ovo je rekao prof. dr Petar Bulat na sednci Senata Univerzitreta, koja je u sredu prvi put otkako je uvedeno vanredno stanje održana "uživo" u zgradi Rektorata, uz maske i druge mere opreza.

Rektorka Ivanka Popović istakla je da se fakulteti polako popunjavaju, a da će u junu svi raditi u punom kapacitetu.

Ona je, takođe, rekla da se od 15. maja u studentske domove vratilo 4.888 studenata, a to su samo oni koji imaju obaveze na fakultetu.

Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ocenio je da se nauka tokom krize pokazala u najboljem svetlu, te da je testiranje na koronu iznela naša naučna zajednica.

On je naveo da se naučne aktivnosti nastavljaju, da je u toku slanje ugovora za konkurs PROMIS, da je otvoren poziv za novi konkurs KOVID, koji će imati budžet od dva miliona evra...

- Za narednu godinu obezbeđeno je 74,5 miliona evra za nauku - rekao je Popović. - Naučni dodatak naučnicima na fakultetima i institutima neće biti ukinut, ali će biti precizno definisani kriterijumi ko može da ga dobije.

Ana Langović, državna sekretarka u istom ministarstvu, pohvalila je saradnju Ministarstva i Univerziteta tokom vanrednog stanja. Ona je istakla da će Vlada produžiti rok za akreditaciju fakultetima kojima je ovaj proces usporilo vanredno stanje.

Na sednici Senata verifikovan je mandat dekanu Bogoslovskog fakulteta prof. dr Zoranu Rankoviću, a rektorka Popović je objasnila da je inspekcija Ministarstva prosvete obavila nadzor na ovom fakultetu i da nije osporila sastav Saveta Bogoslovskog fakulteta, čiji je izbor, po nekim ocenama, bio sporan.

Na sednici je rečeno da je za novog ombudsama BU izabran prof. Mladen Milošević sa Fakulteta bezbednosti.


NA MATEMATIČKOM STARE CENE

MATEMATIČKI fakultet odustao je od podizanja cene školarine u ovoj školskoj godini.

- Bili smo doneli odluku da se školarina poveća na jednom studijskom programu i to je prihvatio Senat Univerziteta u Beogradu, ali onda je uvedeno vanredno stanje i fakultetska tela koja o tome odlučuju nisu se sastajala, pa ni odluka nije doneta - rekao je za naš list dekan prof. dr Zoran Rakić.






Pratite nas i putem iOS i android aplikacije