Svet

0

UN zabrinute zbog Libije, pozivaju na poštovanje embarga na oružje

Autor: KP

Izvor: Beta

UN zabrinute zbog Libije, pozivaju na poštovanje embarga na oružje

Izvor: Foto: Pixabay.com

On je ovo izjavio posle objave SAD o slanju ruskih ratnih aviona u zemlju.

Ne navodeći eksplicitno tu optužbu portparol UN Stefan Dižarik rekao je da, ukoliko se te informacije pokažu kao tačne, to predstavlja "flagranatno kršenje embarga na oružje" uvedeno Libiji od 2011. godine.

"Pozivamo sve članice međunarodne zajednice da poštuju embargo na oružje i da podrže njegovu punu primenu", rekao je on u svom dnevnom obraćanju medijima, kao odgovor na pitanje o navodnom prisustvu ruskih aviona u Libiji.

Američka vojska juče je optužila Rusiju da je poslala Migove-29 Fulkrum i Suhoj Su-35 na libijsku teritoriju da podrže komandanta Kalifu Haftara koji drži snage na istoku i od aprila prošle godine pokušava da zauzme glavni grad Tripoli koji je u rukama međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva.

Moskva nije reagovala na te optužbe.

"Informacije o kršenjima embarga su se znatno pojačale poslednjih nedelja sa navodima o skoro svakodnevnom prebacivanju (oružja) vazduhom, kopnomi morem. To samo može da dovede do jačanja borbi sa katastrofalnim posledicama za libijsko stanovništvo, rekao je porptarol UN.

Dve strane u Libiji podržavaju različite strane sile. Ujedinjeni Arapski Emirati i Rusija podržavaju stranu Haftara, dok Turska vojno interveniše na strani Vlade nacionalnog jedinstva, koja je nedavno ostvarila vojne uspehe zahvaljujući pre svega vazdušnoj nadmoći.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR