27. maj  2020. 21.24  | Izvor: Tanjug

Jovanović: 20 godina ne prestaje obračun mafije sa mnom

BEOGRAD -

Lider LDP i bivši potpredsednik vlade Čedomir Jovanović kaže da su besmislene tvrdnje da je bio umešan u ubistvo premijera Zorana Đinđića, te tvrdi da 20 godina ne prestaje obračun mafije s njim.

Jovanović je to rekao gostujući u emisiji "Dobro jutro Srbijo" na Hepiju komentarišući činjenicu da se ponovo našao na meti pojedinih medija zbog knjige nekadašnjeg pomoćnika šefa Državne bezbednosti Srbije Gorana Živaljevića u kojoj autor navodi da ga je Đinđić u poslednjim danima života pozvao i rekao da sumnja da njegov najbliži saradnik sarađuje sa mafijom i da ga prate.

Na pitanje da li je Đinđić time mislio na njega, Jovanović kaže da je on svakako bio prijatelj i blizak saradnik Đinđića, ali da su ostale tvrdnje besmislica, saopštio je LDP.

Jovanović ističe da su te tvrdnje besmislene same po sebi, jer su se u tom trenutku već tri godine o njegovoj bezbednosti starali pripadnici MUP-a uz podršku tajne službe.

Kako je objasnio, on je bio obavezan da informiše policiju o svom kretanju, zbog čega su oni znali gde se nalazi u svakom trenutku, kao i šta planira, šta planiraju njemu bliske osobe i one s kojima je u kontaktu.

Jovanović navodi da 20 godina ne prestaje obračun mafije sa njim zato što je bio potpredsednik vlade, te podseća da je tri meseca posle vanrednog stanja Srbijom vladala atmosfera koja je praktično bila uvod u vanredno stanje.

"Haško bratstvo, ratni zločinci, zločinačko udruženje. Oni su preuzeli vlast u zemlji tada. Mi smo bili krivci, a oni su bili heroji", naveo je Jovanović.

Kako kaže, tada, međutim, nije bio tema Vojislav Koštunica, već je pravo pitanje bilo ko je rušio policijsku, a ko tužilačku istragu?

Kaže da je pitanje i ko je stajao iza feljtona Kurira u kojem su se sedam dana optuživali Đinđićevi saradnici za ubistvo Dejana Milenkovića Bagzija, a koji se pojavio nekoliko godina nakon toga živ i zdrav.

Ko je to radio, ko iza toga stoji, pitao je Jovanović i dodao da je to sve pisala "banda koja je imala svoje uporište i u BIA".

"Skandalozna je izjava na pitanje šta su radili pred 12. mart, kako bi oni izjavili da u nadležnosti BIA nije obezbeđenje predsednika vlade. Pa gde je bio Bezarević? Gde je bio čovek koji je sedeo na monitorima i pratio šta se u svakoj sekundi dešava. Bio je u operativnom centru BIA. On je javio njima telefonom da je izašao iz kuće, javio koliko ima ljudi u njegovom obezbeđenju. On je osuđen zbog toga. I onda kažete nije u našoj nadležnosti da čuvamo predsednika vlade. Je li u tvojoj nadležnosti da ideš okolo da klevećeš", pitao je Jovanović.

Kaže da živi za to da u ovoj zemlji policajac bude policajac, tužilac isto da radi svoj posao, a sudija sudi i da mogu da rade svoj posao neometano, jer, dodaje, tada su ih saplitali svakodnevno, dok za tadašnje pripadnike BIA tvrdi da nikada nisu bili deo "njegovog sveta".

"Jedini put smo se sreli u septembru i to zato što je tada bio pakao, sve se raspalo. Policija i tužioci koji su vodili istragu su satanizovani, dok su ubice u bekstvu proglašene herojima", naveo je Jovanović.

Kaže i da tada nije bio problem da se neko pobedi na izborima, već to što se tada "lomila kičma" petooktobarskoj Srbiji, a lomi se, kaže, i danas.

Izbrisane su stranke, nestali su ljudi, objašnjava Jovanović i dodaje: "Ostala je još moja glava i ona treba da padne u ovoj kampanji, da bi se Srbija probudila u danu nakon izbora i slavno konstatovala kako je pred njima konačno budućnost koju zaslužuje, jer nema nas. Mi smo ili na političkoj deponiji ili na margini gde su nas odbacili. A ja vas pitam šta bi od ove zemlje bilo da na kraju LDP i ja nismo branili tu petooktobarsku politiku".

Konstatuje na kraju da i danas Srbija stoji na "jednom čoveku i da je to problem".