Sevaju varnice između Grčke i Turske, umešala se i Amerika

SAD aktivno smiruju tenzije između članica NATO Grčke i Turske, rekao je američki predstavnik Metju Palmer.

Izvor: B92

Sreda, 27.05.2020.

20:59

Sevaju varnice između Grčke i Turske, umešala se i Amerika
EPA-EFE/DIMITRIS TOSIDIS

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer potvrdio je ovo u sredu, prema Atinsko-makedonskoj novinskoj agenciji (ANA-MPA).

"Radimo sa našim saveznicima i partnerima da promovišemo dijalog, odgovorno upravljanje u oblastima gde su prijavljena neslaganja i da radimo na deeskaliranju tački trenja, pre nego što se pretvore u krize", rekao je Palmer, prema agenciji.

Palmer se osvrnuo da izazove nastale zbog preletanja turskih aviona, na šta ukazuje grčka vlada, prenosi Ekatimerini, rekavši da to nije nov problem.

Prema navodima, Palmer je kazao: "To je nešto na čemu radimo godinama i mnoga ova problematična pitanja su tu već duže vreme."

O situaciji na Evrosu, granici između dve zemlje, Palmer se, prema navodima, osvrnuo na posetu severnoj Grčkoj kada je rekao da je "podstakao Tursku na smirivanje tenzija".

Nova granična ograda na Evrosu, podsećamo, dolila je ulje na vatru u odnosima Grčke i Turske:

Novi sukob Atine i Ankare: Šta se zbiva na reci Marici?

Ministar odbacio tvrdnje turskog kolege: Grčka nastavlja da postavlja ogradu duž granice

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: