KNEŽEVIĆ: Vi se takmičite u antisrpstvu! MARKOVIĆ: Srbi ako žele u Crnu Goru dobrodošli su!
Foto: Printscreen

DA li JE MOGUĆE SMIRIVANJE TENZIJA IZMEĐU CG i SrbijE

KNEŽEVIĆ: Vi se takmičite u antisrpstvu! MARKOVIĆ: Srbi ako žele u Crnu Goru dobrodošli su!

Crna Gora -

Premijer Crne Gore Duško Marković,koji je danas odgovarao u parlamentu Crne Gore, na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, rekao je da su svi "pokušaji ugrožavanja mira, stabilnosti, a posebno nezavisnosti i građanskog društva Crne Gore uzaludni", a između ostalog, govorio je i o odluci o ponovnom otvaranju granica.

“Svaki pokušaj destrukcije i destabililizacije biće sankcionisan, u skladu sa Ustavom i zakonom. Odlučno i efikasno, jer Crna Gora nije ono što je bila pre 10 godina. Današnja Crna Gora je otporna na agresivnost i negatore njene nezavisnosti. Jer Crna Gora na globalnoj sceni nije više ni sama ni sebi prepuštena”, poručio je Marković.

foto: Printscreen

Ubrzo je reč uzeo poslanik Demokratskog fronta Milan Knežević. On se obratio prisutnima, kako je rekao, "prvi put sa nanogicom u istoriji crnogorskog parlamenta".

"Crna Gora propada pred našim očima, vi ste 30-godišnja epidemija, u kombinaciji sa ebolom, koronom, ptičjim, svinjskim gripom... vi nam dođete kao urmašice.

foto: Printscreen

Vi stvarajući privatnu državu, postepeno inficirate Ustav. Ako ste u nečemu lider, lider ste u broju uhapšenih i procesuiranih građana", rekao je, između ostalog, Knežević koji je upitao i koliko su članovi porodice Đukanović donirali državi u borbi sa koronavirusom.

Osvrnuo se i na "promovisanjen Tompsona na javnoim servisu" i na hapšenje vladike Joanikija na dan Vasilija Ostroškog.

"Vi se takmičite u antisrpstvu. Vi i Milo, ja ne znam ko je gori od vas dvojice. Sve što ste mogli da sprovedete nad Demokratskim frontom, sproveli ste, ostalo je samo da nas ubijete, a verujem da se u nekim krugovima državnih struktura razmišlja i o tome. Sigurni budite, ni za milimetar nećemo odstupiti", dodao je Knežević.

Naglasio je da oni ne preispituju nezavisnost Crne Gore, ali da neće dozvoliti da se gradi na antisrpstvu.

"Ne računajte na naše (partizanske) spomenice, jer se naši đedovi nisu borili za privilegije koje vi imate sad, nisu se oni borili za nezavisnu Crnu Goru i za tekovine 21. maja", rekao je Knežević.

ZATVARANJE GRANICA

Knežević je negodovao povodom zatvaranja granica za srpske državljane.

"Vi kažete da je Srbija nestabilno epidemiloški, ali Srbija vas je prestigla u svemu, prestigli nas u platama i investicijama. Ja da sam na mestu Srbije, ja bih popisao sve ove tajkune koji posluju u Srbiji i odande rade protiv interesa Crne Gore, promovišu lažnu državu Kosovo i oduzeo im imovinu, zabranio deci funkcionera da vikendom idu u Srbiju i da se provode po splavovima, pa biste vi videli šta su recipročne mere.

"Vi biste da nas pokazujete kao mečke na vašarima da bi međunarodnoj zajednici pokazali da imate Srbe u parlamentu", dodao je Knežević.

Premijer Marković je odgovorio da se ne može građanima Crne Gore zabranjivati kretanje i oduzimati imovina.

"Ne zaslužujete ni ozbiljan komentar, reagovali ste kao gradski ogovarač koji kupi priče sa ulica.

foto: Printscreen

Kažete da smo mi neprijatelji Crne Gore, možda mi nismo uradili dovoljno za nezavisnu Crnu Goru, ali mi smo patriote.

Kada je reč o odluci o ponovnom otvaranju granica, ta odluka je doneta u odnosu na epidemiološki standard koji određuju nadležna tela Crne Gore", počeo je Marković.

Istakao je da kako se zdravstvena situacija postepeno poboljšava, jasno je da situacija treba da se vraća u normalu, u skladu sa smernicama EU.

"Mi pratimo epidemiološku situaciju u Srbiji, nadamo se da će se uskoro to smiriti, ako žele da dođu u Crnu Goru, dobrodošli su. Njihova je odluka o Montenegru erlajnsu, mi to poštujemo. Mi se nismo ljutili kad je Srbija zabranila izvoz medicinske opreme ili pšenice. Nema ljutnje kad je u pitanju nacionalno zdravlje. “Poštujemo. Videćemo šta stoji iza toga, koliko će to trajati”, rekao je Marković.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track