Izvor: B92

Do jednog od najlepših vidikovaca na Staroj planini vodi staza koja samo na prvi pogled izgleda kao i sve planinske staze. Na putu ka vrhu samo oni hrabriji, to se podrazumeva, preći će preko prilično nezgodnog mosta, na kome se, kako meštani kažu, najmanje dva puta prolivala krv

Misterija Mrtvačkog mosta dugo je ostala tajna, meštani iz okolnih sela na Staroj planini nisu mnogo govorili o njoj. U početku su brojnim turistima bojažljivo pričali o dešavanjima na ovom prelazu, a kasnije, uz čašicu-dve, otvarali bi im dušu i pripovedali o strašnim vremenima.

Navodno, čudna dešavanja na mostu se vezuju za noć, kada tupu tišinu planinskog krajolika narušava strašna vriska i vika duša loših ljudi koji su na mostu presretali putnike namernike koje su pljačkali, tukli i radili "sve one strašne stvari o kojima se ne priča", piše TU Magazin.

Kažu da ih je to stigla kletva, zbog loših stvari koje su u svom životu uradili, i kako meštani ističu, to je vriska za sopstvenim izgubljenim životima, vriska od "crnog staroplaninskog mleka" kog su se napili, pa se zadavili.

Njihove duše ostale su zarobljene u ovom kraju, u planinskom brzaku Toplodolske reke, u kamenim i strmim liticama planine, u stenama koje hladna planinska voda zapljuskuje.

Mrtvački most se nalazi na reci Temštice na Staroj planini, a leva obala reke iznad samog mosta ima savim prikladan naziv, zove se Mrtvina. U istoriji je ovde dva puta prolivana krv.

Prvi put, ovde su hajduci napravili zasedu u sadašnjoj Mrtvini, gde su uspeli da iznenade Turke i ubiju njihovog vođu Huseina, tada se most prvi put pominje kao Mrtvački most.

Drugi put je krv prolivena za vreme Drugog svetskog rata, 23. marta 1944. godine, kada je opet iz zasede nadmoćniju jedinicu bugarske vojske pobedio nišavski partizanski odred. Prema istroriji, poginulo je oko 40 vojnika, a mnoge je reka odnela, pa se ne zna tačan broj nastradalih.

Mrtvački most je postao poznata turistička atrakcija, i brojni putnici odlaze kako bi se sukobili da silama koje ovde vladaju, oni samo žele da saznaju o kome se radi, i šta ih tera na takvu stravičnu vrisku i plač, da li su to razbojnici, Turci ili bugarski vojnici. Pitaju se kome to nije suđeno da pronađe mir, već mora večno da traži svoje mesto...

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.