Građani presavili tabak: Tuže vlast - iseljavanje "nepoželjnih" radi prodaje investitorima

Grupa iz Kopenhagena podnela je tužbu protiv danske vlade zbog zakona koji omogućava prinudno iseljavanje stanara iz kvartova koji se kvalifikuju kao "geto".

Izvor: Tanjug

Sreda, 27.05.2020.

19:36

Građani presavili tabak: Tuže vlast - iseljavanje
Ilustracija: Deposit photos/bloodua

Kako navode, na osnovu diskriminacije i etničkih kriterijuma, izvestio je AP.

Ovaj zakon, usvojen 2018. godine s ciljem da se navodno smanji segregacija među stanarima, zapravo omogućava potpuno iseljavanje nekih stanara i prodaju njihovih stambenih objekata privatnim investitorima.

Dugoročni cilj vlade je smanjenje broja jeftinih, socijalnih stanova u kvartovima klasifikovanim kao "geto" na najviše 40 odsto do 2030. godine.

Tužba građana Kopenhagena usmerena je na kriterijume koje vlada primenjuje da bi neki kvart klasifikovala kao geto.

U te kriterijume spadaju: nivo obrazovanja, visina prihoda, stopa kriminaliteta i demografska slika prema kojoj broj imigranata iz nezapadnih zemalja i njihovih potomaka ne sme biti veći od 50 odsto ukupnog broja žitelja u kvartu.

Danska vlada neće smatrati da je kvart geto ukoliko je broj rođenih Danaca veći od 50 odsto čak i kada je stopa kriminaliteta visoka, nivo obrazovanja nizak, a stanovnici kvarta su siromašni.

"Očigledno je da je za vladu ključni kriterijum etnička pripadnost stanovnika, što nije u skladu ni sa danskim ni sa evropskim zakonima", ukazao je Edi Kavaja, advokat grupe građana koji su podneli tužbu i koji su svi građani Danske, ali raznolikog etničkog porekla i različitih rasa.

Osim izbacivanja stanara i prodaje njihovih stanova privatnim investitorima, zakon iz 2018. godine dozvoljava da se počinilac krivičnog dela dva puta kazni za isto krivično delo samo ukoliko je iz kvarta koji je proglašen getom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: