Protesti zbog ubistva crnca u Mineapolisu 1Foto: EPA-EFE/ CRAIG LASSIG

Smrt nenaoružanog crnog muškarca u Mineapolisu u ponedeljak uveče izazvala je nasilne okršaje između policije i demonstranata u ovom gradu u američkoj državi Minesoti.

U video snimku stradanja Džordža Flojda (46) čuje se kako uzvikuje „ne mogu da dišem“ dok mu policajac kleči na vratu.

Ovaj incident podsetio je na slučaj Erika Garnera od pre šest godina.

Njegova smrt ujedinila je mnoge da istupe protiv policijske brutalnosti i bila pokretačka snaga pokreta „Black lives matter“.

U utorak popodne više stotina ljudi izašli su na raskrsnicu gde se dogodio incident.

Besna masa uzvikivala je „Ne mogu da dišem“ i „Mogao sam to biti ja“ pokušavajući da drže propisano odstojanje kako bi poštovali mere o socijalnoj distanci.

U izjavi koju je Vašington postu dala jedna od učesnica protesta Anita Marej kaže da je strašno okupiti se usred pandemije virusa korona ali „ko bi mogao da sedi kući miran i posmatra ovakve stvari“.

Demonstranti su sa raskrsnice krenuli ka policijskoj stanici.

Policijski automobili su prskani sprejevima, a demonstranti su gađali policiju kamenicama koja im je uzvratila ispaljivanjem suzavaca.

„Stvarno je ružno sve ovo, policija mora da shvati da su oni stvorili ovakvu klimu“, kazao je jedan demonstrant za Si-Bi-Es.

Drugi učenik je naveo da ga je policija prskala suzavcem iako je kleknuo i digao ruke uvis.

Prema navodima policije, jedna osoba je zadobila lakše povrede. Četvorica policajaca koji su učestvovali u incidentu su otpušteni.

Gradonačelnik Mineapolisa Džejkob Grej, inače belac, pozdravio je otpuštanje policajaca.

„Biti crni muškarac u Americi ne treba da bude smrtna presuda. Pet minuta smo gledali kako beli policajac kolenom pritiska vrat nesrećnog crnog muškarca. Pet minuta! Kada čujete da neko poziva u pomoć trebalo bi valjda da pomognete“, kazao je gradonačelnik Grej.

U izveštajima službenika o ovom incidentu navodi se da su na osnovu nekih navoda o korišćenju falsifikovanog novca prišli Flojdu u njegovom vozilu.

Tada mu je, tvrdi policija, rečeno da izađe iz auta i udalji se, ali se on opirao. U policijskoj izjavi piše da su policajci uspeli da mu stave lisice na ruke kada su, kako tvrde, primetili da ima „neke zdravstvene tegobe“.

Na video snimku celog događaja, koji je postao viralan, vidi se beli policajac koji kolenom pritiska vrat Flojda dok on leži na zemlji.

Flojd tada uzvikuje: „molim vas, ne mogu da dišem“ i „nemojte me ubiti“ dok prolaznici mole službenike da ga puste. Flojd prestaje da se pomera kada stižu i kola hitne pomoći i odvode ga u bolnicu gde je kasnije preminuo.

Istragu incidenta sprovodi FBI, a svoje zaključke predstaviće tužiocu države Minesota.

Senatorka iz ove države Ejmi Klobučar apelovala je na temeljnu istragu navodeći da „pravda mora biti sprovedena za ovog čoveka i njegovu porodicu, pravda za celu zajednicu, za našu zemlju“.

Čuju se i pozivi da se policajcima sudi za ubistvo, a ne samo da im kazna bude otpuštanje. U policijskom priručniku države Minesote stoji da su policajci trenirani kako da stiskaju vrat bez primene direktnog kontakta na disajne puteve i da se to smatra opcijom nesmrtonosne sile, prenosi Bi-Bi-Si.

Pokret „Black lives matter“ od osnivanja 2013. ističe u javnosti slučajeve policijske brutalnosti.

Naročito od oslobađajuće presude dežurnom policajcu Džordžu Zimermanu koji se tereti za ubistvo Afroamerikanca Trejvona Martina februara 2012. i slučajeva u Fergusonu, Njujorku, Luzvilu, Merilendu…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari