Ex -Yu

Knežević: Nećemo dozvoliti državu na antisrpstvu

Knežević: Nećemo dozvoliti državu na antisrpstvu
Foto: in4s.net | Knežević: Nećemo dozvoliti državu na antisrpstvu

PODGORICA - Demokratski fronta nema namjeru da preispituje crnogorsku nezavisnost, ali neće dozvoliti građenje države na antisrpstvu i proglašenju SPC za agresora, poručio je danas u parlamentu opozicioni poslanik Milan Knežević.

Knežević je tokom "premijerskog sata" optužio vlast u Crnoj Gori da je najveći neprijatelj države, a predsjednika Mila Ðukanovića i premijera Duška Markovića da se utrkuju u antisrpstvu.

Knežević, koji je prvi put u parlamentu sa nanogicom, Markoviću je rekao da vlast u Crnoj Gori trazi "nevidljive i vidljive neprijatelje crnogorske nezavisnosti", iako čitav svijet i cijela Crna Gora vidi da su oni, kako je kazao, najveći neprijatelji države.

Dodao je da su prošle sedmice vidjeli koliko košta crnogorska nezavisnost - 20 evra, od čega 15 evra za gorivo, a pet za točeno pivo.

Posebna je priča, kako je naveo, promovisanje hrvatskog pjevača Marka Perkovića Tompsona, koji u svojim pjesmama glorifikuje ustaštvo.

"Vi i predsjednik države utrkujete se u antisrpstvu i prijetite vašim sudovima. Jesu li to oni sudovi gdje su kandidati prepisivali na testovima, gdje su sudije korumpirane? Ne plašimo se, sve što ste mogli da sprovedete nad DF-om ste sproveli, ostaje samo da nas ubijete, o čemu se, vjerujem i razmišlja u određenim državnim strukturama", kazao je Knežević.

DF, istakao je, nema namjeru da preispituje nezavisnost Crne Gore, ali neće dozvoliti građenje države na antisrpstvu i proglašenju SPC za agresora.

"Ako to želite imaćete sukobe da DF-om i većinskom Crnom Gorom, a ukoliko ne želite, spremni smo da razgovaramo na tu temu o nacionalnom pravoslavnom pomirenju, ali ga ne želite jer ste navikli da funckionišete na podjelama", poručio je Knežević.

Pomenuo je i odluku da se otvore granice prema određenim državama, među kojima je i Njemačka, koja je zatvorila granice za Crnu Goru.

"Angela Merkel vam je rekla aufiderzen", naveo je Knežević, prenijele su podgoričke Vijesti.

Knežević je dodao da ne bi zabranjivao sletanje aviona "Montenegro erlajnsa"  nego bi popisao "crnogorske tajkune koji su stvorili poslovne imperije po Srbiji i odatle promovišu antisrpsku politiku i takozvanu državu Kosovo" i protjerao bi ih, a djeci njihovoj zabranio da se provode po Beogradu.

"Onda biste vidjeli šta su mjere reciprociteta", kazao je Knežević.

Navodi da je jedino privlačenje investicija kada premijer "sjedne u kafić svog sina i tada se popune sva prazna mjesta u kafiću".

Marković mu je na to odgovorio da spekuliše činjenicama i ne zaslužuje ozbiljan komentar.

"Reagovali ste kao gradski ogovarač koji kupi priče sa ulica i prenosi. Koja je to moja antisrpska izjava i protiv države Srbije? Kada sam pomenuo njihovu politiku, zvaničnika, a kada posebnu instituciju? Pokušali ste da manipulišete", rekao je Marković.

Optužio je Kneževića da govori neistine i optužbe bez činjenica.

"Molio bih da se služite činjenicama i fer komunikacijom", kazao je Marković.

Komentarišu navode Kneževića da bi protjerao Crnogorce iz Srbije, Marković je kazao da je time pokazao da će se kandidovati da bude ministar u Vladi Srbije protiv Crne Gore.

Marković je rekao da je odluka Srbije o zabrani letova "Montenegro erlajnza" na beogradski aerodrom “samostalna nezavisna odluka” zvaničnog Beograda, koju će Crna Gora poštovati, ali će, kako kaže, vidjeti šta iza toga stoji i koliko će trajati.

Nema ljutnje, kazao je Marković kada je u pitanju nacionalno zdravlje i dodao da se Crna Gora nije ljutila na zabranu izvoza pšenice iz Srbije.

Marković je tokom "premijerskog sata" odgovarajući na pitanje poslanika opozicionog Demokratskog fronta Milana Kneževića rekao da Crna Gora želi da Srbija iz ove situacije izađe što prije.

Srbija se, kazao je, uspješno nosi sa epidemijom i u vladi se nadaju da će se to desiti brže nego što standardi govore.

"U tom trenutku mi ćemo biti otvoreni za srpske državljane. Oni su ako žele biti dobrodošli u Crnu Goru”, kazao je Marković.

Rekao je i da Knežević pokušava da bude ekskluzivni po pitanju antifašizma.

"Ali, nemate eksluzivitet da uzimate spomenice i ordenja jer je moja cijela porodica partizanska. Vi ste daleko od antifašističkih vrijednosti jer svojim političkim djelovanjem gazite temelje Crne Gore", kazao je Marković kome su u riječ upadali poslanici DF-a iz klupa, nakon čega ih je opomenuo predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

Marković je rekao i da mu je sin zakupio kafić, svojim novcem, ne državnim, te da se time ponosi.

U polemici sa Kneževićem, Marković je tražio da mu pojasni da li je, kada je kazao da bi protjerao Crnogorce iz Srbije mislio na sve građane Crne Gore ili samo na "tajkune i državne funkcionere".

Knežević je potom tražio pauzu da se utvrdi šta je govorio, što nije dozvolio Brajović poručivši da stenogram ne može dobiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije