Linkovi

Policija blokadom obezbeđuje parlament, pred glasanje o nacionalnoj himni


Policija u opremi za razbijanje demonstracija stražari, dok žena pokušava da pređe ulicu u centru Hong Konga, 27. maja 2020.
Policija u opremi za razbijanje demonstracija stražari, dok žena pokušava da pređe ulicu u centru Hong Konga, 27. maja 2020.

Policija u opremi za razbijanje demonstracija uspostavila je blokadu oko gradskog skupštinskog komoleksa u sredu, dok se zakonodavci pripremaju da raspravljaju o kontroverznom zakonu koji bi mogao da nepoštovanje kineske nacionalne himne proglasi za krivično delo.

Policija je podigla barijere punjene vodom oko kompleksa, kako bi držala podalje demonstrante nakon što su oni pozvani da izađu noć ranije i okruže zgradu kako bi odloži proceduru u parlamentu. Ali, hiljade demonstranata okupilo se u gradskoj biznis četvrti izvikujući prodemokratske parole i vređajući policiju, koja je ispalila biber patrone na demonstrante kako bi ih rasterala.

Zakonodavci Hong Konga vode drugu debatu o zakonu koji predviđa da svako ko namerno vređa himnu glasno negodujući ili na drugi način, rizikuje do tri godine zatvora i kaznu veću od 6.000 dolara.

Zakon je usvojen prošle godine kao odgovor na redovno bučno negodovanje na "Marš dobrovoljaca" tokom fudbalskih mečeva.

Globalni finansijski centar suočio se sa masovnim i često nasilim antivladinim protestima tokom druge polovine 2019, što je bilo izazvano kontroverznim zakonom o izručenju, koji je doveo do zahteva za većom demokratijom. Mnogi stanovnici Hong Konga strahuju da im se autonomija konstantno osipa od centralne vlade, koja se sve više meša u poslove grada.

Debata o zakonu o nacionaloj himni koincidira sa predloženim zakonom o nacionalnoj bezbednosti koji je prošle nedelje predstavljen u kineskom nacionalnom kongresu i koji bi trebalo da brani dela "secesije, subverzivne ili terorističke aktivnost", koja prete nacionalnoj bezbednosti. Zakon takođe dozvoljava kineskim nacionalnim bezbednosnim organima da uspostavljaju agencije u Hong Kongu.

Zakon su osudile biznis grupacije i zapadne države kao smrtonosni nož na grlu statusa Hong Konga poznatog kao "jedna zemlja, dva sistema", što je koncept koji je usvojen nakon pšto su Britanci predali kontrolu nad tim finanijskim središtem Kini, 1997. godine.

XS
SM
MD
LG