Najnovije vesti
Vesti Beograd
Da li ste videli SPEJS-ŠATL ZGRADU? Ovo je objekat o kojem PRIČA CEO GRAD, evo gde se nalazi i ko su GAZDE

Da li ste videli SPEJS-ŠATL ZGRADU? Ovo je objekat o kojem PRIČA CEO GRAD, evo gde se nalazi i ko su GAZDE

Za vreme višemesečnog vanrednog stanja u prestonici nikli su mnogi objekti koje Beograđani još nisu imali prilike da vide.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Kineski kulturni centar Foto: Milan Ilic / RAS Srbija
Kineski kulturni centar

Zgrada o kojoj se ovih dana priča, svemirskog izgleda i dizajna, smeštena je nedaleko od JU biznis centra na Novom Beogradu. Neupućeni bi zamerili da je njena nesvakidašnja spoljašnost nepripremerena stambenim ili poslovnim objektima, dok oni koji znaju njenu buduću namenu tvrde da izgleda bolje nego na renderima i nacrtima kada je predstavljena pre nekoliko godina.

Tabla sa s vim podacima o radovima
Foto: Milan Ilic / RAS Srbija
Tabla sa s vim podacima o radovima

Na ukrštanju ulica Trešnjinog cveta i Konfučijeve, na mestu nekadašnje kineske ambasade na Novom Beogradu uništene tokom NATO bombardovanja 1999. godine, nalazi se Trg prijateljstva Srbije i Kine, a njegov najveći deo zauzima ovo monumentalno zdanje - Kineski kulturni centar, prvi na Balkanu, svakako i jedan od najvećih na svetu.

Pogled na fasadu i prozore
Foto: Milan Ilic / RAS Srbija
Pogled na fasadu i prozore

Reporteri “Blica” na gradilištu su zatekli veći broj radnika, uglavnom Kineza. Interesantno je kako je rasporedom otvora različitih veličina na površini fasade dobijena upravo slika tradicionalnog kineskog pejzaža. Autori su kao inspiraciju koristili kineski pejzaž prikazan u tradicionalnoj slikarskoj tehnici tuša. Ovaj motiv je, uz primenu savremenih formi i materijala, prenesen na fasadu objekta.

Pogled sa ulice
Foto: Milan Ilic / RAS Srbija
Pogled sa ulice

Imajući u vidu dimenzije, jasno je da ovo nije običan objekat, već zdanje koje će imati primenu za različite vidove saradnje i razmene. On će pored kulturnog centra imati poslovno i apartmansko krilo.

U okviru objekta nalaziće se brojni sadržaji otvoreni za sve građane, uključujući multimedijalnu salu, sale za prezentacije, učionice i galerije. Poslovni deo sastoji se od kancelarijskog dela za ekonomska i privredna predstavništva i apartmansko-rezidencijalnog dela sa 19 apartmana i 35 soba za smeštaj diplomata, zaposlenih i gostujućih delegacija.

Pročitajte još

Planirani rok za završetak bio je početak 2019, ali je u nekoliko navrata pomeran, pa se sada otvaranje očekuje krajem ove godine. Vrednost radova je oko 45 miliona evra.

SPOMENIK KONFUČIJU

Ispred kulturnog centra nalazi se i spomenik Konfučiju, kineskom filozofu i socijalnom reformatoru čija su učenja bila i ostala veoma značajna širom istočne Azije. Bista je svojevremeno bila svečano otkrivena, ali je zatim pomerena kako bi mogao da se gradi Kineski kulturni centar.

Spomenik Konfučiju čeka završetak radova
Foto: Milan Ilic / RAS Srbija
Spomenik Konfučiju čeka završetak radova

JAPANCI U KOMŠILUKU

Budući Kineski kulturni centar nalazi se tik pored japanske ambasade koja izgleda minijaturno u poređenju sa novim zdanjem. Tek u poređenju sa ovom ambasadom naslućuju se ogromne dimenzije Kineskog kulturnog centra koji preti da je “proguta” - njegova visina na krovnom vencu iznosi 32 metra.