Društvo

Prva dama Dubaija poslala pomoć za BiH

Prva dama Dubaija poslala pomoć za BiH
Foto: N.N. | Prva dama Dubaija poslala pomoć za BiH

SARAJEVO - Dvadeset tona medicinske opreme višemilionske vrijednosti, donacija Ujedinjenih Arapskih Emirata s ciljem olakšavanja borbe BiH protiv virusa korona, stiglo je juče u Sarajevo.

Ministarka inostranih poslova (MIP) BiH Bisera Turković, koja je avion sa paketima pomoći dočelaka na sarajevskom aerodromu, kazala je da se radi o donaciji koju narodu BiH šalje supruga premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata šeika Mohammeda bin Rashida Al Maktouma.

"Svaka pomoć, i ona najmanja i ona najveća, koja dolazi u BiH s najavom preko MIP-a, dolazi svima i dijeli se svima", rekla je Turkovićeva.

U donaciji se, između ostalog, nalazi 40 respiratora, 100.000 testova na virus korona, 25.000 odjevnih kompleta za zaštitu, 150.000 pari rukavica, 150.000 maski N95, 150.000 jednokratnih hirurških maski, 150.000 jednokratnih zaštitnih maski, te 50.000 vizira. Pomoć je stigla jednim od najvećih kargo aviona na svijetu, a dio je flote privatnog operatera Vlade Dubaija.

"Prva dama Dubaija šeika Hind zajedno sa svojim suprugom šeikom Mohammedom bin Rashidom al Maktoum želi olakšati borbu protiv pandemije kovid-19, ali se navedena oprema može koristiti i u druge medicinske svrhe. Želja prve dame je da donacija bude raspoređena ravnopravno prema svim narodima u BiH", rekao je Muhamed Granov koji je autorizovani predstavnik za predaju donacije ispred vladarske porodice Dubaija. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije