27. maj  2020. 14.46  | Izvor: Tanjug

Kreće Projekat hitnog odgovora na koronu: Čemu je namenjen kredit od 100 miliona dolara

BEOGRAD -

Svetska banka (SB) i Vlada Srbije potpisaće uskoro Sporazum o zajmu 100 miliona dolara, koje je ova finansijska institucija juče odobrila našoj zemlji za implementaciju Projekta hitnog odgovora na Kovid 19.

Realizacija ovog zajma počeće odmah nakon što ga poslanici Skupštine Srbije kroz formu zakona usvoje, kažu za Tanjug u Svetskoj banci.

Iz kredita Svetske banke finansiraće se postavljanje 12 stanica za brzo testiranje putnika koji ulaze u našu zemlju i izgradnja dve nove regionalne laboratorije.

Projekat hitnog odgovora na Kovid 19 obuhvata i jačanje kapaciteta i pružanje usluga intenzivne nege kao i kapaciteta za izolaciju i nabavljanje neophodne dijagnostičke, transportne i zaštitne opreme.

"Juče je Svetska banka odobrila Srbiji zajam u iznosu od 100 miliona dolara, odnosno 92 miliona evra, za implementaciju Projekta hitnog odgovora na Kovid 19, koji obuhvata jačanje kapaciteta za testiranje i dijagnozu oboljenja kroz formiranje dve nove regionalne laboratorije u Novom Sadu i u Kragujevcu, kao i stanica za brzo testiranje putnika na aerodromima i graničnim prelazima", objašnjava specijalista za zdravstvo u kancelariji Svetske Banke u Srbiji Predrag Đukić.

Kapacitet testiranja na korona virus u Srbiji će se, podići sa 7.000 na više od 9.000 testova dnevno, a cilj kredita je da pomogne Srbiji da spreči, otkrije i pravovremeno reaguje na pandemiju Kovid-19.

Stanice za testiranje biće postavljene na beogradskom i niškom aerodromu, a biće odabrano i do 10 graničnih prelaza na kojima će biti postavljene.

"Srbija će ovime pojačati svoj kapacitet otkrivanja slučajeva Kovida što bi trebalo da nadležnima da blagovremene informacije za sprovođenje neophodnih mera u slučaju novih talasa oboljenja", objašnjava Đukić.

Pored toga, biće izgrađene i dve nove regionalne laboratorije - u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu i u Kliničkom centru u Kragujevcu - koje će dnevno moći da obrade po 1.000 uzoraka, ili oko 130 testova dnevno na 100.000 stanovnika.

Svetska banka će pomoći i da Srbija nabavi dodatnu zaštitnu opremu, da laboratorije koje testiraju na Kovid-19 budu uvezane u jedan elektronski sistem kao i da ojača dijagnostiku, jedinice intenzivne nege i izolacione jedinice.

Sledeći korak nakon odobrenja zajma Svetske banke je da Vlada Republike Srbije i Svetska banka potpišu sporazum o zajmu, a zatim da bude potvrđen kroz zakon koji treba da usvoji Narodna Skupština na sledećoj sednici, rekao je Đukić.

Srodne vesti