Vardi se! DŽukela opasno ape! Upozorenje na torlačkom jeziku u okolini Knjaževca

Novosti online / V. Đ.

27. 05. 2020. u 13:46

Za ’’pismene’’ u okolini Knjaževca vladaju potpuno drugačija pravila lingvistike. Na kapiji imanja Gorana Ilića Čolte iz sela Kalna stoji natpis čije značenje se sluti više po slici

Варди се! Џукела опасно апе! Упозорење на торлачком језику у околини Књажевца

Foto V. Đ.

KNjAŽEVAC– Na kapiji imanja Gorana Ilića, zvanog Čolta, iz knjaževačkog sela Kalna stoji natpis ’’Čuvaj se, pas ujeda’’. Ali, ovu rečenicu, kako nam je objasnio domaćin, umeju da ’’pročitaju samo pismeni ljudi’’.

-Vardi se! Džukela opasno ape – pročitao nam je Čolta. – To ti je, bato, torlački jezik, koji se koristi u ovim krajevima i mogu da ga razumeju samo pismeni ljudi. Vi iz pasivnih krajeva ste, kako da ti objasnim, a da te ne uvredim, jedva funkcionalno pismeni.

Kako nam je objasnio Čolta, za ’’pismene lepe piše’’.

-Čuvaj se, pas ujeda – pročitao nam je Ilić napis na kapiji. – Sad, što nas većina ljudi ne razume, to je njihov, a ne naš hendikep...







Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Nedim

28.05.2020. 07:14

Pre 20godina smo planinarili na Staroj planini i pošli smo u Kalnu da kupimo jagnje.Ušao sam u dvorište i gazda se čudio kako me njegovi snažni šarplaninci nisu dirali jer su opasni.Kupili smo jagnje a psi su popili krv jagnjeta.Kako gazda kaže to im daje snagu.Naravno da je na 1500metara jagnjetina lepo pečena prijala.

Рашо

28.05.2020. 10:09

Прича о торлачком је најблаже речено занимљива. Представља дијалект српског а покојна Бранислава Божиновић је говорила да многе ствари у превођењу упоредби и анализама санскрита и српског је могла да реши само уз помоћ торлачког. Дакле ради се о веома старом дијалекту који је очувао "дах" старих времена!

Торлаци

29.05.2020. 11:56

Куку на тебе Лазо па ди се Торлачки пише сас латиницу!