27. maj  2020. 13.50  →  15.10 | Izvor: Tanjug

Od 1.juna okupljanje do 1.000 ljudi, publika na utakmicama; Počinje i testiranje na antitela uz cenu od 1.200 dinara

BEOGRAD -

Od 1. juna na sportskim događajima na otvorenom biće dozvoljeno prisustvo publike uz distancu od jednog metra, kao i okupljanje na otvorenom do 1.000 ljudi, odlučeno je danas na sednici Kriznog štaba. Takođe, od 1. juna građani će moći da se na lični zahtev testiranju i otkriju da li imaju antitela na korona virus, a cena tog testa biće 1.200 dinara.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević je za Tanjug rekla da je na današnjoj sednici Kriznog štaba doneta odluka da od 1. juna počnu serološka istraživanja na lični zahtev građana koji ne ispunjavaju utvrđene indikacije za besplatno testiranje.

trg, slobode, centar, ljudi, guzva, setaci

"Na taj način će moći da ispitaju da li imaju antitela na virus i da li su došli u kontakt sa virusom u prethodnom periodu", kazala je Kisić Tepavčević.

Ova vrsta testiranja, poznata i kao "elisa testiranje" moći će da se obavi u svim domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje, u Zavodu za zaštitu zdravlja radnika železnice i Zavodu za zaštitu zdravlja studenata.

Kisić Tepavčević rekla je za Tanjug da je na sednici Kriznog štaba kojim je predsedavala premijerka Ana Brnabić, jednoglasno odlučeno da se relaksiraju mere u skladu trenutnom epidemiološkom situacijom.

Zatvaraćemo jednu po jednu kovid bolnicu

Sve je manje hospitalizovanih pacijenata inficiranih Kovidom 19 zbog čega će se u narednom periodu kovid bolnice postepeno zatvarati i vraćati njihovoj prvobitnoj nameni, izjavila je epidemiolog Kisić Tepavčević.

Ona je kazala da na današnjoj sednici Kriznog štaba nije razmatrano zatvaranje još neke konkretne kovid bolnice, ali je napomenula da je sve manje kapaciteta potrebno za smeštaj zaraženih korona virusom.

"U narednom periodu zatvaraćemo jednu po jednu kovid bolnicu i vratiti je u njenu prvobitnu namenu", rekla je Kisić za Tanjug.

Ona je kazala da se u Srbiji nastavlja trend pada učestalosti obolevanja od korona virusa uz sporadična žarišta.

Podsetila je da su se poslednjih nedelja pojavila žarišta u radnim kolektivima, ali da se reagovalo na vreme i da su prepoznati prvi slučajevi infekcije.

"Sve osobe koje su inficirane i njihovi kontakti su testirani i uspeli smo da na vreme zaustavimo dalje širenje virusa na opštu populaciju", rekla je Kisić Tepavčević.

Naglasila je da dve trećine zaraženih u radnim kolektivima u Leskovcu, Vranju i Smederevu nisu imali simptome zaraze i da se radilo o asimptomatskim nosiocima bolesti što, kako kaže, pokazuje da je smanjena aktivnost virusa Kovid 19 u populaciji.

Pojedine bolnice već su izašle iz kovid sistema, kao što je Institut za ortopediju "Banjica" i nova zgrada KC Niš, a prazne se Opšta bolnica u Pančevu i KBC Zvezdara.

Broj komentara: 1

Pz  27. 05. 2020. | 23:29
Nije li ovo malo čudno? Koje zemlje su donele takvu odluku? Češka koja je isto imala malo zaraženih, tek je juče otvorila kafiće i restorane. A kod nas hiljadu ljudi.