Svet

0

Premijer plaši Poljake da će ostati bez pomoći ako izaberu predsednika iz opozicije

Autor: SA

Izvor: Beta

Premijer plaši Poljake da će ostati bez pomoći ako izaberu predsednika iz opozicije

Izvor: Foto: Beta/AP/Czarek Sokolowski

"Šta bi bilo? Paraliza. Paraliza koja bi za građane značila da nema pomoći ili da je pomoć ograničena. Predsednik koji sarađuje sa vladom to je nužni uslov da se dela efikasno. Štit protiv krize je od početka zamišljen elastično, uzimali smo u obzir dalju razradu i prilagođavanje novim okolnostima i potrebama", kazao je Moravjecki u intervjuu za novi broj provladinog nedeljnika Gazeta polska.

Premijer je naglasio da u vreme krize ključni značaj ima šef države koji sarađuje sa vladom i poručio Poljacima da zamisle šta bi bilo u situaciji kada u Senatu parlamenta ima tesnu većinu opozicija da još i predsednik Poljske postupa na tako, kako je kazao, nekonstruktivan način.

Vladajuća stranka Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog nastojala je po svaku cenu u jeku pandemije Kovid-19 da održi predsedničke izbore u planiranom roku 10. maja, zato što su ankete predviđale sigurnu pobedu njenog kandidata, sadašnjeg predsednika Andžeja Dude već u prvom krugu.

Sada, kad su izbori odloženi, moguće za kraj juna, podrška Dudi pada, po nekim anketama čak za 20 odsto i izvestan je drugi krug.

Ni u drugom krugu pobeda Dude nije izvesna otkako je najveća opoziciona stranka, Građanska platforma, promenila kandidata i postavila u duel sa Dudom popularnog liberalnog gradonačelnika Varšave Rafala Tšaskovkog.

Nakon kritika EU, OEBS ali i apela uticajne Poljske katoličke crkve da vlasti ne smeju da izlažu opasnosti živote i zdravlje Poljaka teranjem na birališta i pobune manjeg partnera u vladajućoj Ujedinjenoj desnici, lider vladajućih konzervativaca Jaroslav Kačinjski morao je da popusti.

Haos oko izbora da li će biti izlaska na birališta ili će svi glasati poštom, kada dobar deo Poljaka u inostranstvu ne bi mogao da glasa, na kraju je rezultirao odlukom da izbori budu održani 10. maja ali da birališta ne budu otvorena, te je Državna izborna komisija zbog toga što su izbori održani ali nisu mogla da zatraži da se raspišu novi izbori.

Premijer Moravjecki kazao je prošle sedmice da bi izbori trebalo da budu održani 28. juna, međutim izmene izbornog zakona kako bi se glasalo i na biralištima i poštom koje je usvojio Sejm poljskog parlamenta Senat će razmatrati tek naredne nedelje i predsednica Sejma ima vezane ruke da raspiše novi termin izbora.

"Problem je već sam stav Senata koji blokira samo zato da bi blokirao. Andžej Duda je jedini garant očuvanja i razvoja socijalni programa i pomoći porodicama", kazao je Moravjecki za Gazetu polsku.

Za Poljsku ne bi bilo ništa novo da šef države i vlada budu iz suprotstavljenih političkih opcija, pošto je tokom prvog mandata bivšeg poljskog premijera Donalda Tuska predsednik Poljske od 2005. do 2010. godine bio brat blizanac lidera Prava i Pravde, pokojni Leh Kačinjski.

Novi predsednik iz redova opozicije mogao bi da predstavlja veliki problem za poljske konzervativce da dovrše reforme pravosuđa i medija zbog kojih je Poljska od 2016. godine u sporu sa Evropskom unijom zbog sistemskih rizika po pravnu državu koji po oceni Evropske komisije te reforme predstavljaju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR