Najnovije vesti
Vesti Društvo
turska letovanje 2020

Gostima "korona narukvice", hrana se služi preko "kioska", švedski sto zabranjen: Ovako će izgledati LETOVANJE U TURSKOJ

Turski hotelijeri su veoma ozbiljno shvatili kovid zarazu i svi zaposleni su morali da prođu detaljan "higijenski trening". Oni ništa neće prepustiti slučaju, ali da li će to biti odmor na kakav smo navikli?

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Uživanje u miru i moru Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija
Uživanje u miru i moru

Od trenutka kada gost kroči u hotel biće pod stalnim nadzorom, a njegovi koferi će biti dezinfikovani, pa onda poslati u sobu.

Sobarice će izgledati kao "marsovci" - biće opremljene maskama, keceljama, vizirima, rukavicama i čistiće sobe papirnatim ubrusima, a posteljinu će prati na 90 stepeni.

Sledi neprijatan deo.

Broj mesta na plažama će biti ograničen
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Broj mesta na plažama će biti ograničen

Svaki hotel ima svoju "higijensku deklaraciju", a uputstva, recimo, čuvenog hotela "Kempinski" sadrže 52 detaljne stavke. Hotel "Šervud" je, pak, sve napisao na 16 strana i okačio na sajt.

Svim turistima će se prilikom čekiranja prvo izmeriti temperatura, a onda će morati da popune formular (jednokratnom hemijskom) i daju sve podatke o sebi: gde su do sada putovali, šta su radili, zdravstveni status, telefon rođaka u domovini u slučaju da se razbole, ali i svoj kontakt da ih hotel zove ako se ispostavi da je neko imao virus, prenose "Večernje novosti".

A, onda dobijaju specijalnu "korona narukvicu".

Pročitajte još

Na svakom ćošku će biti sredstvo za dezinfekciju i maske. Sve vreme će u hotelu raditi termo-kamere i pratiće se telesna temperatura gostiju.

Ukoliko se nekom "omakne" temeperatura biće testiran (o trošku osiguranja), pa ako je pozitivan ljudi u skafanderima će ga udaljiti iz hotela i odvesti u bolnicu (o svom trošku).

Tada se alarmira zdravstvena komisija i svi gosti će biti testirani.

Ipak, do toga ne bi trebalo da dođe, jer su uvedene rigorozne higijenske mere.

Sve će se detaljno prati, luftirati i čistiti. Turski hotelijeri će sve prostorije provetravati nano-silver tehnologijom i ULV magla-metodom, odnosno ozonom.

Sve što može koristiće se jednokratno i bacati.

Zapamtite ovu reč: WeServe

Švedski sto kakav poznajemo odlazi u istoriju. Recepcioner će gostu dati pomenutu "korona narukvicu" koja će značiti da li će ići na doručak od 7.00 do 9.00 ili od 9.00 do 11.00 časova. Druga grupa će imati narukvicu druge boje.

Konobari će imati rukavice različitih boja, pa će jedni odnositi, a drugi donositi jela. To je važno zato što nema više "švedskog stola", nego će turisti eventualno moći da dođu do hrane koja je odvojena providnom barijerom i na "kiosku" (poput šubera) traže šta žele. Ni kafemat neće moći da koriste.

Stolovi će biti udaljeni jedan od drugog 1,5 metar, a stolice 60 santimetara. Stolnjaci neće biti od materijala, već papira. Na stolu neće stajati so, biber, ulje, sirće, salvete, pa ni čačkalice! Sve će to doneti konobar, ako gost traži, pišu "Večernje novosti".

Pravila:

  • Maske se nose u svim zatvorenim prostorima gde ima ljudi, osim na plaži
  • Lift se koristi samo ako je nužno
  • Peškiri se dobijaju na plaži i odmah vraćaju
  • Broj mesta kraj bazena i na plaži je ograničen
  • Odlazak u teretanu se najavljuje
  • Socijalni kontakti se smanjuju na minimum
  • Automata za piće više neće biti

Broj aktivnosti će biti dramatično smanjen. Animatori će raditi, ali samo na otvorenom sa malim brojem ljudi.

Igraonice će biti zatvorene, a zabava za decu će se održavati samo na otvorenom prostoru. Deca neće smeti da prilaze automatima za sokove, nego će im piće donositi konobar.