Drugi talas korone na Apeninima: Stručnjaci upozoravaju – 30 odsto obolelih imaće hronične disajne probleme, pozivaju na testiranje

Tanjug

27. 05. 2020. u 10:37

Italijansko udruženje pulmologa saopstilo je da će, nakon preležane zaraze od Covid19, 30 odsto pacijenata imate hronične disajne probleme

Други талас короне на Апенинима: Стручњаци упозоравају – 30 одсто оболелих имаће хроничне дисајне проблеме, позивају на тестирање

Foto Tanjug / AP Cecilia Fabiano

Italijansko udruženjepulmologa saopstilo je da će, nakon preležane zaraze od Covid19, 30 odsto pacijenata imate hronične disajne probleme jer zapaljenje pluća izazvano korova virusom i ožiljci koji nakon bolesti ostaju, mogu zauvek oštetiti pluća.


“Ta oštećenjamogu biti podloga za druge bolesti, za drugo vanredno

stanje u budućnosti, i zato moramo ojačati odelenja pulmologije”, izjavio je pulmolog dr. Luka Rikeldi.


Da bi bolje sagledali epidemiološku situaciju i pripremili se za eventualno drugi talas korona virusa, italijanske vlasti su pokrenule testiranje 350.000građana putem serioloških testova.


Ministar zdravstva Roberto Speranca apelovao je na građane da se odazovu pozivu jer “moramo biti spremni za eventualno novi talas epidemije koji najavljuju brojni naučnici i stručnjaci. U tom cilju povećali smo broj ležajeva u intenzivnoj nezi za 110 odsto”, rekao je ministar Speranza i pozvao građane da “učešćem u istarživanju učine uslugu domovini i celome društvu”.


Predsednok Akademije nauka “Lincei” Đorđo Parisi izjavio je, kako prenose mediji “da je eidemiološki rezultat dobar nakon postepenog smanjena mera zabrane 4. maja, ali da treba biti oprezan jer svi do sada poznati rezultati zaraze mogu biti samo vrh ledenog brega”.


Eventualne posledice “koktel movide” mladih Italijana za protekli vikend kada su lumpovali zajedno do jutra ne poštujući mere zabrane nošenjazaštitne maske i međusobne distance, biće poznate tek za dve do tri semdice koliko traje inkubacija nakon zaraze.


"Kod mladih virus se širi tajno i bez simptoma. Znaćenmo tek kada bolest prenesu na roditelje" rekao je šef tima za vanredne situacije regije Pulja, Pierluiđi Lopalko.


Italija je najavila za 3. juni otvaranje međuregionalnih granica. Konačna odluka će se doneti na osnovu analize 21 parametra koje je vlada usvojila za merenje nivoa zaraze.


Ukoliko svi parametri i u svim pokrajinama budu niski, međuregionale granice će biti otvorene. To je veoma važno jer se za 15. juni planira otvaranje granica među zemljama Evropske Unije, što će biti moguće samo ako nivo zaraze bude nizak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije